open-navfaktor-logo
search
Različite mjere i naredbe
Gdje u BiH bez problema možete na ručak, odigrati tiket, organizirati rođendan i vjenčanje, skijati...
U različitim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi su i različite mjere koje su donijele entitetske ili kantonalne vlade i krizni štabovi. 
25.03.2021. u 18:39
get url
text

Tako u Travniku bez problema možete pojesti ćevape, dok čuvene sarajevske možete samo dobiti u papiru i pojesti samo u svom stanu ili kući. Kladioničari izvan Kantona Sarajevo tikete mogu odigrati u poslovnicama, dok u glavnom gradu BiH to mogu samo uraditi online. Skijaši bez problema još mogu uživati u zimskim sportovima na Bjelašnici i Vlašiću, dok su skijališta na Jahorini do daljnjeg zatvorena. 

VEZANI TEKST - Nova naredba za cijelu FBiH: Od sutra zabrana kretanja od 21 do 5 sati

Odlukom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (KŠFMZ) od večeras ograničava se kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH u vremenu od 21 sat do 5 sati ujutro narednog dana. Sve nove naredbe i preporuke donesene su s rokom važenja od 14 dana, računajući od 24. marta. 

Od ovoga su izuzeti svi uposlenici uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVlD-19 na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Osim ograničenja kretanja građana, Krizni štab FBiH je donio naredbe i o okupljanju. Tako je dozvoljeno okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Sva okupljanja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba.  

- Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva - rekli su iz Kriznog štaba FBiH. 

Većina kantona donijela je i svoje mjere kojih se moraju pridržavati njegovi stanovnici. 

Nermina Ćemalović: Situacija nije alarmantna

Vlada USK trenutno zasjeda i do kraja dana donijet će odluku o novim restriktivnijim mjerama koje je predložio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, među kojima je i mjera o ograničenom kretanju od 21 do 5 sati sati narednog dana.

- Situacija nije alarmantna, ali je neophodno pooštriti mjere zbog porasta broja oboljelih od COVID-19, ali i nepridržavanja postojećih mjera od strane građana, prije svega vlasnika ugostiteljskih i drugih objekata zabave - kazala je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović. 

U Posavskom kantonu poštuju odluku KŠFMZ o zabrani kretanja poslije 21 sat, dok su javna okupljanja dozvoljena u grupama do 30 osoba i privatna do 10 osoba. Obustavljen je proces odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i visokoškolskim ustanovama od 29. marta do 12. aprila.

Također, ograničava se rad ugostiteljskih objekata svih vrsta i sportskih kladionica do 20.30 sati. Za objekte koji su veće kvadrature, maksimalan broj gostiju je 30, a zabranjeno je organiziranje muzike uživo u ugostiteljskim objektima. 

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, ugostiteljski i ostali objekti, kao i sportske kladionice rade do 21 sat. Na području TK donijeta je odluka o zabrani kretanja poslije 21 sat, kao i zabrana posjete domovima za stare i iznemogle osobe. Ove naredbe važe do 29. marta. 

Adem Mećavica, portparol Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona, ističe da su mjere koje su donijeli liberalnije nego u Kantonu Sarajevo.  

- Posljednjom naredbom Vlade zabranili smo rad obdaništa, kao i sve vrste proslava, kao što su svadbe, rođendani koji su se pokazali kao najveća žarišta. Svi ugostiteljski objekti moraju poštovati strogo mjere i vjerujem da dosljednom primjenom postojećih mjera neće doći do povećanja oboljelih. Naravno, posebno apelujemo na sve građane da poštuju donijete naredbe – kaže za Faktor Mećavica.  

U Bosansko-podrinjskom kantonu zabranjena je organizacija svih javnih okupljanja u grupama većim od 15 ljudi, kao i privatnih okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, rođendani, drugi porodični skupovi slične prirode). Izuzete su sjednice Skupštine BPK, gradskog i općinskih vijeća, privredni subjekti i krizni štabovi.

Uvedena je online nastava u svim osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području kantona u periodu od 22. marta do 05. aprila. Naređeno je objektima koji pružaju uslužne djelatnosti (trgovine, hoteli, kladionice, ugostiteljski objekti, moteli i dr.) da na ulaznim vratima sa vanjske strane naznače površinu objekta i broj osoba koje mogu boraviti u istom trenutku, uzimajući u obzir da za jednu osobu je potrebno najmanje 4 metra kvadratna, s tim da se izuzima zaposleno osoblje.

Zabranjene su posjete Domu za stara i iznemogla lica Goražde, te organiziranje svih amatersko-rekreativnih treninga u zatvorenom prostoru, rekreativnih kontakt sportovima i to za sve koji nisu u takmičarsko-trenažnom procesu, kao i svim rekreativnim plesnim školama i kulturno-umjetničkim društvima.

Na području Srednjobosanskog kantona zabrana kretanja je od 21 do 5 sati, a zadržava se i kombinovano odvijanje nastave. U ovom kantonu donesena je mjera koja se odnosi na prijevoz. Naime, pooštrne su kontrole prijevoza građana, učenika i radnika. Prijevoznici su praktično morali prepoloviti broj mjesta u vozilima javnog prijevoza, a morali su organizovati i redare koji će vršiti kontrolu upotrebe distance i zaštitnih maski u tim vozilima.

U Mostaru iste mjere kao na nivou cijele Federacije BiH

Kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanski kanton, važe identične mjere koje je donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

- Sve što su oni donijeli, mi primjenjujemo na terenu i za sada nismo donosili nikakve restriktivnije mjere. Dobro je da su donesene iste mjere na nivou cijele Federacije BiH i nadamo se da će one donijeti rezultate - kaže za Faktor Ćiro Pavlović, portparol Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Stipan Zovko, portparol Kriznog štaba Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, ističe da zabrana kretanja kod njih počinje u 20.30 sati, a da traje kao u cijeloj Federaciji BiH do 5 sati ujutro. 

- I ostale mjere su slične kao u FBiH. Kada su u pitanju školske ustanove, pratimo svaku pojedinačno i na osnovu broja oboljelih donosimo odluke. Tako je sada, mislim, samo jedna škola zatvorena. U zatvorenim prostorima dozvoljeno je okupljanje do 25 osoba, a na otvorenom 40 – kaže Zovko za Faktor. 

U Kantonu Sarajevo od danas je na snazi nova mjera Vlade KS u borbi protiv koronavirusa. Tako je zabranjen rad sportskih kladionica, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, teretana, spa i fitness centara.

U Kantonu Sarajevo su zatvorene i kladionice

Ove mjere trajat će do 3. aprila, odnosno sve dok važi i zabrana rada za ugostiteljske objekte. U Kantonu Sarajevo važi još niz zabrana i naredbi: 

- Zakazana sportska takmičenja će se moći održavati, ali bez publike, a profesionalni sportisti koji se takmiče mogu trenirati u dvoranama;

- Zabranjena su sva okupljanja u privatnim objektima u grupama većim od 10 osoba (svadbe, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode);

- Zabranjene su posjete osobama smještenim u ustanovama koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe;

- Zabranjena je muzika uživo hotelijerskim objektima;

Kako nam je rekla specijalista epidemiolog Dijana Marić, u Kantonu 10 nisu donosili nikakve restriktivnije mjere. 

- Škole još rade i imaju skraćene časove uz poštovanje mjera koje su propisane. Rade i ugostiteljski objekti, kladionice i svi ostali objekti. Naravno, uz ograničen broj osoba koji je propisan. Kada je u pitanju mjera o ograničenom kretanju od 21 do 5 sati koju je donio KŠFMZ, danas odlučuje Krizni štab Kantona 10 – rekla je za Faktor Dijana Marić. 

U RS-u zatvorene i ustanove kulture - pozorišta, kina, muzeji, galerije

Rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, frizerskim salonima, bazenima, wellness centrima, skijalištima i tržnim centrima u RS-u zabranjen je na sedam dana.  Ugostiteljski objekti za smještaj mogu pružati smještaj svojim gostima kao i usluge ishrane i pića do 22 sata. Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića do 21 sat. 

Od subote su zatvorene i ustanove kulture - pozorišta, kina, muzeji, galerije... Također, zabranjen je i rad priređivačima igara na sreću, osim internet igara. Odlučeno je i da se obustavi nastava u svim osnovnim i srednjim školama. Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS-a, pojasnila je da će u ovom periodu, narednih sedam dana, škole i fakulteti preći na online nastavu.

Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS-a, nakon sjednice križnog štaba RS- dodala je da ukoliko bude bolja situacija, mjere mogu trajati i kraće, ali može doći i do produženja istih. Gašić je apelovala na građane da se svi pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera, navodeći da je novi set mjera donesen s ciljem sprečavanja širenja virusa korona zbog izuzetno pogoršane situacije.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir negativan trend rasta broja zaraženih korona virusom u Brčkom i na prijedlog Kriznog štaba zdravstva donio je naredbu kojom je zabranjeno kretanje osobama na području Brčko distrikta BiH u vremenskom periodu od 22 do 5 sati. Odluka važi u narednih 15 dana.

Rad ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitness centara, škola sporta i rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru ograničavaju se u vremenskom periodu do 21.00 sat. Zabranjeno je i svako organizovano okupljanje s muzikom uživo i DJ-evima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.