open-navfaktor-logo
search
Analiza iz Zagreba
Gjenero o Dodiku: SAD ne mijenja kurs, vizija globalne politike iz Laktaša uz pomoć Rusa nema šansi
Ma koliko se Milorad Dodik upinjao da razgradi Bosnu i Hercegovinu, predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik zna da će mu to biti uzaludan posao ukoliko njegove secesionističke namjere ne dobiju međunarodni certifikat, prije svega onaj američki. 
15.03.2023. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Dodika ne zanima šta će reći partneri u Sarajevu: Mi živimo u Republici Srpskoj kao državi, tiho ćemo to dovesti tamo gdje treba

Upravo zbog Dodik često provlači tezu kako bi se nakon izbora za američkog predsjednika u novembru 2024. godine stvari mogle promijeniti u korist velikosrpske ideologije. 

Zagrepčanin Davor Gjenero, politolog i nezavisni politički konsultant, u razgovoru za Faktor analizira koliko su te Dodikove želje ostvarive.

- Najkraće rečeno, to nije realno. Vizije globalne politike iz Laktaša uz pomoć Rusa jednostavno nemaju uporište. Zašto? Velike svjetske sile, a tu prije svega mislim na Sjedinjene Američke Države, tvorca Dejtonskog mirovnog sporazuma, nemaju suštinskih promjena kursa. Ona se, eventualnim dolaskom republikanskog kandidata u Bijelu kuću, može tek lagano mijenjati: u politici republikanaca jedna od bitnih stavki jeste slabljenje Evrope, ali ni tu ne može biti velikih političkih zaokreta - kaže Gjenero.

VEZANI TEKST - Analiza IFIMES-a iz Ljubljane: Ko potkopava krhak mir u BiH, koji su propusti Schmidta i Sattlera?

Dodik zna prizivati povratak bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. No Gjenero smatra da ni taj povratak, pitanje koliko je ta priča uopće realna, ne bi obradovala Dodika.

- Snovi Dodika i Vladimira Putina da će se vratiti Trump, dići ruke od Evrope, samim tim i od BiH, nemaju ama baš nikakvo uporište. Istina, Trump polazi od premise SAD na prvom mjestu, ali to podrazumijeva tijesnu saradanju sa svojim najvećim partnerom, Evropskom unijom. I u frontu prema Rusiji, ali i onom značajnijem, prema Kini - objašnjava naš sagovornik.

Naglašava da politika SAD-a i EU-a počiva na istim vrijednostima.

VEZANI TEKST - Amerikanci o Dodikovom zakonu: RS će morati poštovati odluke Ustavnog suda, BiH je titular državne imovine

- Saradnja EU-a i NATO-a kojeg predvodi SAD nikada nije bila jača kao što je to slučaj sada dok traje agresija Rusije na Ukrajinu. Uz sve svoje unutrašnje probleme, ne treba potcjenjivati snagu EU-a. Za BiH je važan detalj da iz Brisela nikada nisu spomenuli eventualne teritorijalne kompenzacije Srbiji za Kosovo. Nepromjenjivost granica je jedan od osnovnih principa zapadne politike - ističe on.

Kada su u pitanju unutrašnji odnosi u BiH, Gjenero smatra da bi visoki predstavnik, njemački diplomata Christian Schmidt trebao povući poteze koje je činio jedan od njegovih prethodnika, Britanac Paddy Ashdown.

- Od mandata Ashdowna nijedan naredni visoki predstavnik nije posezao za onim dijelom bonskih ovlasti koji omogućava odstranjivanje iz političkog života u BiH osoba koje rade na destabilizaciji i razgradnji države. Schmidt u slučaju Dodika ima sasvim dovoljno opravdanih razloga da povuče jedan takav potez - zaključuje Gjenero.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.