- Poštovat ćemo prava žena. Žene će moći se obrazovati i raditi, naravno da će se voditi računa da nose hidžab. To je to - kazao je glanogovornik talibana Suheyl Shahin za BBC i dodao da će ženama biti dozvoljeno i da same izlaze iz kuća.

Ističući kako daju garanciju na imovinu i dobra ljudi, posebno u Kabulu, Shahin je kazao da očekuju da na miran način i bez upotrebe sile preuzmu vlast.

- Grad i snage trebaju biti predate Islamskom Emiratu Afganistana, poslije ćemo uspostaviti inkluzivnu islamsku vladu koja će uključivati sve Afganistance - poručio je Shahin.

Komentirajući masovni odlazak Afganistanaca iz te zemlje u jeku krize, Shahin je kazao da niko ne bi trebao odlaziti jer će budućoj vlasti biti potrebni svi sa svojim iskustvima i znanjima. Neophodno je da svi ostanemo i učestvujemo u izgradnji države, poručio je Shahin.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. I iz afganistanske vlade su saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaju vlasti prelaznoj upravi.