Svijet je 2019. svakog dana ispuštao oko 100 miliona tona CO2 sagorijevanjem fosilnih goriva i proizvodnjom cementa, stoji u istraživanju.

Početkom aprila 2020. dnevna je emisija pala na 83 miliona tona, što je 17 posto manje, a u nekim je zemljama došlo do pada od 26 posto u vrijeme kada su na snazi bile najstrože mjere.

Ako uvjeti do sredine juna budu isti kao prije pandemije, dnevna emisija u 2020. bit će manja četiri posto u odnosu na 2019., a ako restrikcije širom svijeta ostanu na snazi do kraja godine, emisija CO2 mogla bi se smanjiti do sedam posto, što bi bio najveći godišnji pad emisije od kraja Drugog svjetskog rata.

U UN-ovom prošlogodišnjem izvještaju stoji da emisija CO2 treba padati 2,7 posto godišnje da bi se održalo globalno zagrijavanje ispod dva stepena Celzija, a 7, 6 posto da bi se zadržalo ispod 1, 5 stepeni.

- Ograničavanje (kretanja) stanovništva uzrokovalo je drastične promjene u korištenju energije i emisijama CO2- kaže vodeća autorica istraživanja Corinne Le Quere sa Univerziteta Istočna Anglija.