U Briselu je pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) održan Globalni samit o vakcinaciji na kojem su poznati stručnjaci zaključili da pad stope vakcinacije predstavlja prijetnju životima djece u brojnim zemljama.

- Djeca danas umiru od bolesti koje se zasigurno mogu spriječiti - izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te dodao kako ospice ponovo postaju problem u mnogim zemljama.

- Svako deseto dijete nije dobilo potrebno cjepivo protiv ospica - rekao je Ghebreyesus.

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker naglasio je da bi se međunarodna zajednica trebala snažnije udružiti te mnogo brže djelovati kako bi se zaustavilo širenje raznih laži i neistina o vakcinisanju.

Prema najnovijim podacima WHO-a, u Europi je u prvoj polovini 2019. godine zabilježeno 90.000 slučaja ospica, više nego tokom cijele 2018. godine, dok su četiri evropske države, Albanija, Velika Britanija, Grčka i Češka, izgubile status zemalja u kojima nema te zarazne bolesti.

Vytenis Andriukaitis, evropski povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane, istakao je da je potrebno učiniti mnogo više kako bi se iskorijenio potencijalno opasan virus.

- Ako pogledate postojeću epidemiološku sliku i ne uspijevate u kratkom vremenskom roku podići stopu vakcinacije, onda to učinite obaveznim. To je naučno opravdano. Ako roditelji koji su za to odgovorni to ne razumiju, zapitajmo se ko je onda odgovoran. Naravno da su odgovorni parlamenti i vlade naših država - rekao je Andriukaitis.

Predstavnici Evropske unije (EU) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručili su da se borba protiv bolesti koje je moguće spriječiti vakcinacijom treba odvijati na globalnom nivou.

Sa samita je također poručeno da postoji ogromna potreba za borbom protiv dezinformacija o ovom pitanju koje svakim danom postaju široko rasprostranjene u cijelom svijetu.

Broj zaraženih ospicama u Evropi višestruko se povećao proteklih nekoliko godina, tačnije s 5.000 u 2016. na 26.000 u 2017. te na čak 84.000 prošle godine.