Optužnica Tužilaštva RS-a ga je teretila da je djelo počino 10. juna ove godine u Trebinju, tako što je ozbiljno prijetio da će napasti tužioca Milimira Pojužinu u vezi sa vršenjem tužilačke dužnosti, a da je djelo "izvršeno uz prijetnju ubistvom".

U optužnici se navodilo da je kritičnog dana u 16.15 sati u Trebinju, Jokanović telefonski razgovarao sa tužiocem B. M. koju odranije poznaje i izrazio joj svoje nezadovoljstvo radom i postupanjem Pojužine.

Radilo se o predmetu ugrožavanje sigurnosti u kojem Jokanović ima svojstvo oštećenog.

- Prilikom razgovora je prijetio da će ubiti tužioca Milimira Pojužinu riječima: "Odoh kući po pušku, ubit ću ga Ostroga mi, odoh po pušku, ubiću ga", a nakon što mu je B. M. rekla da se smiri, nastavio je da prijeti riječima: "Odoh uzeti pušku i ubiti ga, bolje mi je u zatvoru, imam besplatan smještaj i hranu, svoju djecu sam obezbijedio sa dva stana, ne mogu da trpim nepravdu" - navodi se u presudi.

U optužnici se dodaje da je B. M. odmah o svemu obavijestila oštećenog tužioca Pojužinu, što je kod njega izazvalo osjećaj životne ugroženosti zbog čega je slučaj prijavio Policijskoj upravi Trebinje.

Optuženi danas nije prisustvovao izricanju presude.