open-navfaktor-logo
search
Za i protiv
Goodbye, Sarajevo: Dodik preuzima Vladu RS-a, Radmanović u Predsjedništvu BiH?
Postoje kuloarske priče da bi Milorad Dodik trebao napustiti svoju poziciju u Predsjedništvu BiH i da će naredne godine voditi Vladu Republike Srpske. Time bi Dodik pokazao da sve karte baca upravo na izbore 2022. godine jer zna da su za njegovu stranku ovi izbori biti ili ne biti - kazao je nedavno Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.
06.07.2021. u 21:35
get url
text

A da nisu samo kuloarske priče, naš portal je dobio potvrdu od nekoliko različitih izvora iz SNSD-a.

Mišljenja u ovoj stranci su podijeljena u vezi s ovom Dodikovom namjerom.

Jedni ga podržavaju u tome da nakon što mu uskoro istekne mandat na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH povuče se, te da preuzme entitetsku Vladu od Radovana Viškovića.

Oni koji to zagovaraju predvođeni su državnim zastupnikom Nebojšom Radmanovićem, koji bi na osnovu Zakona o popuni upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH trebao zasjesti u Dodikovu stolicu. Postoje i oni koji ne bi da se Dodik vraća u Banju Luku, tako da su još otvorene obje opcije.

Činjenica jeste da se Dodik uopće nije snašao u Predsjedništvu BiH, te da sve ono što je zamišljao i planirao da će uraditi (blokirati), nije uspio. Plan da nanese političku štetu državi Bosni i Hercegovini, a ojača entitet Republika Srpska propao je. Baš kao što je propao i svaki njegov "histerični" pokušaj da zaustavi ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja ili šeficu bh. diplomatije Biseru Turković da svijetu iznese istinu o političkim zbivanjima u našoj zemlji.  

Dok je on "stolovao" u glavnom gradu države, u SNSD-u su počele stvari izmicati kontroli, i popriličan je broj onih koji su se "začešljali" da smaknu Dodika i preuzmu stranku.

Osim toga, SNSD je na Lokalnim izborima prošle godine ostvario katastrofalan rezultat, imidž stranke je narušen, građani su se počeli okretati prema SDS-u i PDP-u, a uz to Dodik je izgubio i svoj dotadašnji politički bastion Banju Luku.

VEZANI TEKST - Rasulo u SNSD-u, nije se snašao u Sarajevu: Dodik podnosi ostavku u Predsjedništvu BiH!?

Ne bi bilo prvi put da lider SNSD-a iznenada ulijeće i preuzima Vladu Republike Srpske. Početkom 2006. godine, samo šest mjeseci prije Općih izbora, zasjeo je u užarenu fotelju entitetskog premijera, a Vladu je do tada vodio SDS.

Ovaj hazarderski potez tada mu se isplatio jer je SNSD na izborima tada ostvario odličan rezultat.

A svoje povlačenje iz Predsjedništva BiH, podsjetimo, Dodik je počeo najavljivati samo pola godine nakon što je osvojio mandat.

U martu 2019. godine poručio je da će "napustiti svoju funkciju ako ne uspije za godinu vratiti Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put".

- Nemam vremena za dangubu. Ako zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu, najduže za godinu, ne uspijem vratiti Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, ja napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banju Luku pa neka sve propadne - rekao je Dodik.

Već tada mu je bilo jasno da biti na čelu entiteta i držati sve konce u stranci i poluge vlasti u rukama nije isto što i biti članom kolektivnog šefa države, što odvlači stranačkog predsjednika od zbivanja u partiji.

Dodaju li se uz to i najave novih američkih i evropskih sankcija zbog kršenja Dejtonskog sporazuma i korupcije, ne treba čuditi što bi se odlučio na koncu i vratiti tamo gdje je najsigurniji. Ipak poznavajući Dodika koji je sklon bacanju "političkih bombi", ne treba iznenaditi da već sutra povuče političke poteze koje od njega zatraži SAD ili Evropska unija jer općepoznat je kao prilagodljiv svim prilikama i potrebama, a sve s ciljem očuvanja na vlasti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.