open-navfaktor-logo
search
Pronađen u Španiji
Google Maps pomogao u hvatanju jednog od najvećih mafijaških bjegunaca
Italijanska policija uhvatila je najvećeg mafijaškog bjegunca koji je bio u bijegu skoro 20 godina zahvaljujući aplikaciji Google Maps, rekao je istražitelj Reutersu u srijedu.
07.01.2022. u 08:48
get url
text
Ulica u kojoj je pronađen

Nakon dvogodišnje istrage, Gioacchino Gammino (61) pronađen je u Galapagaru u Španiji, gdje je živio pod lažnim imenom. Grad je blizu glavnog grada Madrida.

Slika ulice s Google Mapsa koja prikazuje čovjeka koji je ličio na njega ispred prodavnice voća bila je ključna za pokretanje dublje istrage.

- Fotogram nam je pomogao da potvrdimo istragu koju smo razvijali na tradicionalne načine - rekao je Nicola Altiero, zamjenik direktora italijanske jedinice protiv mafije (DIA), prenosi CNN.

Gammino, član sicilijanske mafijaške grupe zvane Stidda, pobjegao je iz rimskog zatvora Rebibbia 2002. godine, a 2003. je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva počinjenog nekoliko godina ranije.

Altiero je rekao da je Gammino trenutno u pritvoru u Španiji i da se nadaju da će ga vratiti u Italiju do kraja februara. Reuters nije uspio doći do predstavnika Gammina da bi komentirao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.