open-navfaktor-logo
search
Trajno svjedočanstvo
Goražde: Na spomen izletištu Rorovi otvorena stalna postavka ratnih eksponata i fotografija
Na spomen izletištu Rorovi u Goraždu otvorena je stalna postavka eksponata i fotografija koji će trajno svjedočiti o dešavanjima u periodu agresije od 1992 – 1995. godine.
17.09.2022. u 13:59
get url
text
Rovovi, Goražde,

Ideja da se na lokalitetu sa kojeg je tokom rata sijana smrt po Goraždu postave 144 ratne fotografije u drvenim okvirima potekla je od Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige BPK Goražde predvođenog ratnim komandantom Abduselamom Sijerčićem – Pelamom.

- Htjeli smo upotpuniti osjećaj svakog onoga koji dođe ovdje, sa fotografijama koje svjedoče o našem stradanju. Ne postoje riječi da objasnimo ljudima kako smo preživljavali u toku rata, ali  kad pogledaju fotografije, onda će to shvatiti, tako da mislim da je postavka djelimično upotpunila ovaj prostor -  pojasnio je  Sijerčić.

Napomenuo je da ideja za ovu postavku traje godinama, ali se na njenu realizaciju moralo čekati zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

- Ovo nije jedina aktivnost članova Udruženja jer na drveća su postavljena imena 300 boraca 31.drinske brigade Armije RBiH čija je zona odgovornosti bila i ova lokacija, a u planu je i otvaranje ratnog muzeja na Rorovima. Sve je to neki naš doprinos kulturi sjećanja na period agresije – dodao je on.   

Ovaj projekat Udruženja u cjelosti je podržalo Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde.

- Ovo je zaista  jedna dobra stvar koja će očuvati kulturu sjećanja na ono što se dešavalo od 1992. do 1995.godine na ovom području. Bitno je istaći da se radi o stalnoj postavci koja će, nadam se, ovdje ostati zauvijek, a na nama je da je čuvamo, budući da je ovdje uloženo dosta truda i finansijskih sredstava kao i umijeća onih koji su to radili - kazao je resorni ministar Edin Aganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.