open-navfaktor-logo
search
Pumpa i skladište
Građani Dobrinje nastavljaju borbu: Nakon što im je skinut baner, pitaju je li novac privatnika iznad države?
Neformalna grupa građana "Spas u zadnji čas - Spasimo Dobrinju" nastavlja borbu protiv izgradnje skladišta kerozina i benzinske pumpe sa pratećim objektima u naselju Dobrinja 1.
01.02.2022. u 08:10
get url
text

Oni od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo zahtijevaju da u skladu sa zakonom preispita okolinske dozvole izdate za gradnju skladišta kerozina i benzinske pumpe.

VEZANI TEKST - Građani se obratili Efendiću bilbordom zbog gradnje spremišta kerozina, šta je sa zdravljem stanovništva?

Na Facebook grupi "Spas u zadnji čas - Spasimo Dobrinju", koja broji blizu 2.000 članova, napisali su da je neko sa gradilišta skinuo njihov baner na kojem je pisalo "Vodozaštitna zona", a potom je postavljen baner na kojem piše "Ovo nije vodozaštitna zona".

- Sinoć oko 23 sata neko je skinuo naš baner. Danas privatni investitor na ogradu postavlja natpis, gdje se direktno sukobljava sa zakonom. Znači li ovo da je novac privatnika iznad države? Do kada ćemo trpiti iživljavanje nad stanovnicima, zarad bogaćenja pojedinaca??? Semir Efendić, ovo ide na vaš obraz! Privatni investitor, sa korumpiranim političarima, osim što direktno ugrožava zdravlje, sigurnost i pitku vodu grada Sarajeva, postavlja neistinite poruke i time građanima i na ovaj način šalje poruku da su kolateralna šteta potkupljenog političkog sistema! Organizovani kriminal otvoreno protiv građana!? Još vjerujemo u pravnu državu i Tužilaštvo Kantona Sarajevo! Edin Forto, Elmedin Konaković, Adnan Delić, jesu li ovo promjene u Kantonu Sarajevo koje ste nam donijeli? – stoji u njihovoj objavi na Facebooku.

Baner koji su postavili stanovnici Dobrinje

Prethodno su se građani obraćali i načelniku Novog Grada Semiru Efendiću. Sa bilborda koji je postavljen u neposrednoj blizini zgrade Općine Novi Grad pitaju Efendića da li mu je bitnije zdravlje građana od interesa investitora.

- Načelniče, jesu li bitniji interesi privatnih investitora od zdravlja i sigurnosti građana – stajalo je na bilbordu.

Privatna benzinska pumpa i terminal kerozina kapaciteta 1.000 tona grade se u novogradskom naselju Dobrinja 1 u Sarajevu, u blizini Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji se nalazi unutar granice Treće vodozaštitne zone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.