open-navfaktor-logo
search
Deponija
Građani i po kiši na Uborku: Ovo zlo mora ići odavdje, karcinom nas ubija
Unatoč jakoj kiši, građani sjevernih dijelova Mostara i danas su mirnim protestom skrenuli pažnju na problem deponije Uborak, s kojim se intezivno bore već osam mjeseci.
26.01.2020. u 15:11
get url
text

Ovaj put je mirno okupljanje popraćeno izložbom dječijih likovnih radova o temi "Moja okolina i okolina kakvu želim". Kreativni mališani su crtali okolinu koja ih okružuje, punu smeća, vjetar kako nosi kese, te kakvu okolinu bi oni željeli. Jasnim porukama, poput "Uborak ubija", iskazali su svoje mišljenje.

Mještani okupljeni oko građanske Inicijative "Jer nas se tiče" poručili su da ostaju ustrajni do ispunjenja cilja, zbog svojih porodica i svih građana Mostara.

-NI kiša, ni bilo kakvo nevrijeme nas ne može spriječiti. Moramo zaštiti nas i naše porodice, sve građane Mostara, nemamo drugi izbor - poručio je predsjednik Inicijative Omer Hujdur. Što se tiče daljih koraka, tvrdi kako će dati priliku vlastima, ko zna koji put, za dogovor.

-Ne tražimo zatvaranje deponije odmah, ali tražimo dogovor o neprelasku i približavanju deponije stanovništvu. Mislim da je to najmanje što mogu učiniti - naglasio je Hujdur.

Iako je komunikacija s resornim federalnim ministarstvom sve slabija, jer ih kako kaže izbjegavaju, nadu im ulijeva informacija koja je došla do njih,  da je ministrica Edita Đapo rekla kako "ova deponija na ovoj lokaciji nikada više neće dobiti dozvolu".

{$galerijaFotografija}

Nusret Džeko, jedan od okupljenih građana, naglašava kako će se okupljati sve dok se deponija ne izmjesti.

-Da li će biti potreban mjesec, godina, nas to ne zanima. Ovo zlo koje nas truje mora ići odavdje. Svaki smrtni slučaj u Mostaru je od karcinoma. Borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima. Odustati nećemo sigurno. To je njihov problem, neka rješavaju kako znaju, ali mi ne idemo odavdje - jasnog je stava Džeko.

Podsjetimo, okolinska dozvola deponije istekla je 4. decembra, ali se smeće i dalje odvozi na tu deponiju zbog preporuke Vlade Federacije BiH da je riječ o problemu od javnog interesa. Mještani su nekoliko dana u decembru blokirali odvoz smeća, no specijalne snage policije uklonile su na silu demonstrante. Od toga dana, deponiju svakodnevno osiguravaju policijske snage. Mještani su, ipak, u utorak ponovo rano ujutro blokirali prolaz kamionima s komunalnim otpadom. Ovaj put blokirane su prilazne ceste deponiji, s obzirom na to da se policijske jedinice nalaze na samom ulazu. Riječ je bila o kratkotrajnoj blokadi, tačnije upozorenju.

Deponija Uborak - 26. 1. 2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.