open-navfaktor-logo
search
Ne odustaju
Građani opet pred Uborkom, spremaju se krivične prijave
Sprema se pokretanje kaznenih prijava protiv odgovornih za policijsku intervenciju kao i protiv policajaca koji su vršili upotrebu sile više od dozvoljenog
10.12.2019. u 10:51
get url
text

Iako su specijalne snage policije jučer upotrebom sile uklonile demonstrante ispred kapije mostarske deponije Uborak, koji su nekoliko dana blokirali odvoz smeća jer je deponiji istekla dozvola, građani su se opet okupili na istom mjestu.

Iza njih je još jedna hladna i neprospavana noć, no nemaju se namjeru povući. Udruženje koje vodi bitku za Uborak nije direktno ispred kapije niti blokira ulazak kamionima sa smećem, kako je to bilo ranijih dana, već su udaljeni dva metra od kapije,  jer je policija pregradila vozilima pristup ulazu.

- Tu smo, ne možemo ništa učiniti, ali samo da znaju da ne odustajemo. Čekamo da nas neko pozove na pregovor. Sutra će nas biti još više - ističe Nijaz Hodžić  u ime Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Naglašava da se sprema pokretanje kaznenih prijava protiv odgovornih za policijsku intervenciju kao i protiv policajaca koji su vršili upotrebu sile više od dozvoljenog. Također, napominje Hodžić, šest osoba koje su jučer zadobile lakše povrede, danas će Tužilaštvu HNK podnijeti krivične prijave.

Poručuju svim nadležnim organima, da ih ništa ne može spriječiti u borbi za pravdu, vladavinu prava i normalan i dostojanstven život.

- Ničija samovolja, niti upotreba sile nas ne može pokolebati u časnim i poštenim namjerama da sebi, našim porodicama, našoj djeci, prijateljima, osiguramo osnovna ljudska prava. Pozivamo nadležne, kao i sve naše partnere i prijatelje koji su doprinijeli u našoj borbi da nastavimo jači nego ikad, ujedinjeni u borbi za zajedničke ciljeve, bez obzira na bilo koju vrsta opredjeljenja. Dogurali smo daleko, niko više ne može pobiti argumente, činjenice i dokumente koje smo predočili javnosti, a silom se nikada ništa nije moglo, niti će moći postići! - naglasili su iz Inicijative.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.