Ponedjeljak, 25.01.2021.

Protest u Mostaru

Građani opet pred Uborkom: Tijelima ćemo spriječiti dovoz smeća na ovu deponiju

FOTO: A. Bečić Šuta

Na opasku da će doći do ponovnog zatrpavanja grada smećem ističu kako to više nije njihov problem

Građani mostarskih prigradskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, okupili su se danas ponovo, uprkos nesnosnom smradu, pred ulazom u deponiju Uborak, čije zatvaranje, sanaciju i izmještanje traže već mjesecima. Do okupljanja je došlo uoči isteka okolinske dozvole deponiji 3. decembra, koju je prije dva mjeseca odbilo produžiti Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Mirnim protestom još jednom traže od Federalnog ministarstva okoliša i turizma da ne daju okolišnu dozvolu za odlaganje smeća.

-Šest mjeseci gradske i kantonalne vlasti ne rade ništa po pitanju izmještanja ove deponije, iako je obećano, zato mi nastavljamo našu borbu - kazao je Nijaz Hodžić, ispred organizatora protesta, Udruženja građana ''Jer nas se tiče''. Ističe da ima saznanja da je ministrica rekla da se okolišna dozvola neće izdati zbog nepotpune dokumentacije koja je izdana od Deponije d.o.o.

Hodžić se nada da će federalna inspekcija, koja je nadležna za ovu deponiju, zapečatiti deponiju.

-Ukoliko federalna inspekcija ne zapečati deponiju Uborak 4. decembra, ljudi su spremni svojim tijelima blokirati dovoz smeća - poručio je Hodžić.

Na moguć razvoj stvari, o kojima se već spekulira, da okolišna dozvola neće biti produžena ali da će odlaganje smeća biti nastavljeno, Omer Hujdur, također jedan od inicijatora mirnih okupljanja ispred deponije Uborak, tvrdi kako nešto tako neće dozvoliti, jer je primarni cilj obustava odlaganja smeća. Na opasku da će doći do ponovnog zatrpavanja grada smećem, dodaje, kako to nije njihov problem.

-Mi smo spremni na dogovore i kompromise, dali smo im vremena da nađu novu lokaciju, no nisu odreagirali i to je sad njihov problem - istaknuo je Hujdur.

Ukoliko dođe do čvrstog dogovora, dodaje, da se deponija izmjesti nakon pola godine do godinu, spremni su popustiti. Josip Kožul, ispred građanske inicijative ''Jer nas se tiče" naglašava da krajnji cilj ostaje isti, to je iznalazak nove lokacije.

-Deponija i dalje radi u masi nekih nepravilnosti, mještani se i dalje guše u tim "mirisima". Nedavni pomor ribe je još jedan od dokaza koji svjedoči da procjedne vode deponije utječu na okoliš grada Mostara - kazao je Kožul.

Naveo je kako znaju da je nemoguće premjestiti deponiju na drugo mjesto u kratkom vremenu, no cilj je da se počnu raditi aktivnosti na pronalasku nove lokacije. Kožul tvrdi kako postoje indicije o novoj potencijalnoj lokaciji, no nije htio javno govoriti.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh