open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Građani opet pred Uborkom: Žele pokazati da i dalje rade, da su aktivni i da neće stati
Od prošlog okupljanja niko nam se nije obratio, rekao je Hodžić
07.08.2019. u 15:38
get url
text

Stanovništvo na sjeveru Mostara, ugroženo fekalijama i nesnošljivim smradom sa deponije Uborak, planira novi mirni protest ispred regionalnog odlagališta otpada na Uborku, kako bi ponovno skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem te deponije s trenutne lokacije.

Mirno okupljanje nedavno je održano nakon što Parlament FBiH nije usvojio zaključak kojim bi se obavezala Vlada FBiH na realizaciju svih zakonom predviđenih aktivnosti za uspostavu nove deponije u Mostaru i plan sanacije za Uborak, stare i nove deponije. Jedan od razloga okupljanja bio je i što vlasti ne poštuju dogovor postignut prije nešto više od mjesec, kada su mještani deblokirali ulaz u deponiju i kada je počeo nesmetan odvoz smeća sa pretrpanih gradskih ulica.

-Od prošlog okupljanja niko nam se nije obratio. Gradska uprava na godišnjem odmoru, niko ne vodi računa o uvjetima i stvarima koje smo ranije dogovorili. Misle da smo zadovoljni, ali mi to nismo, i opet ćemo se, najvjerovatnije u petak (09.08), okupiti ispred deponije, da izvijestimo ljude kako stvari stoje - ističe mještanin Nijaz Hodžić uime Inicijative "Jer me se tiče".

Žele pokazati da i dalje rade, da su aktivni i da neće stati.

-Angažovali smo advokate, koji prema informacijama kojim raspolažem trenutno prikupljaju dokumentaciju iz federalnog Ministarstva okoliša, zatim preduzeća Deponija, Grada Mostara, ali i određenih kantonalnih institucija, jer mi imamo informacije da određene dozvole nisu validne. Znamo i da je rok za staru deponiju 16. septembar, a znamo i da za novu nemaju okolišnu dozvolu. Još neke stvari rade bespravno - rekao je Hodžić.

Tvrdi i kako su došli do novih informacija, no da će sačekati povratak ministrice okoliša i turizma Federacije BiH Edite Đapo s puta, koja im je obećala sastanak, nakon čega će odlučiti šta i kako dalje.

Reagovale su i stranke opozicije, a najglasniji su bili u mostarskom SDP-u. Od Tužilaštva HNK je zatraženo da informiše javnost o aktivnostima u vezi sa Uborkom, s obzirom na to da je, kako navode, više nego jasno da se nalazimo pred ekološkom katastrofom. Inspekcijski organi pozvani su da javno objave nalaze i potvrde kako je jedino ispravno rješenje da se deponija Uborak od septembra zvanično i zakonski zatvori jer, kako ističu, ne postoji niti jedan formalni, a ni tehnički uvjet za nastavak njenog rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.