open-navfaktor-logo
search
Komentirao izbore u BiH
Grlić Radman: Izbor Komšića ostaje teret i mrlja u našim odnosima, Schmidtova odluka je i uspjeh Plenkovića
Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na konferenciji za medije u Banskim dvorima komentirao je rezultate izbora u Bosni i Hercegovini, pri čemu je pozdravio odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH nazvao legalnim, ali nelegitimnim.
03.10.2022. u 11:55
get url
text

Grlić Radman je pozdravio plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda u BiH "hrvatskoj kandidatkinji za članicu Predsjedništva BiH Borjani Krišto".

- Izražavam naše nezadovoljstvo zbog preglasavanja Hrvata koje dugoročno šteti za funkcionalnost, stabilnost i buduće odnose u Bosni i Hercegovini jer već 4. put po redu je gospodin Komšić izabran glasovima bošnjačkoga naroda, a vodi se kao hrvatski član Predsjedništva. To će i dalje ostati veliki teret u našim odnosima, jedna mrlja - poručio je Grlić Radman.

Izrazio je zadovoljstvo zbog odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u "nametanju promjena u izborni zakon", ocijenivši to i uspjehom Vlade Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem koji je, naveo je, u pregovorima isticao važnost preglasavanja hrvatskog naroda u BiH.

Pozdravio je podršku koju su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo dale ovoj odluci Christiana Schmidta, istaknuvši kako hrvatska diplomatija nosi brojne zasluge za izvještavanja o važnosti izmjene Izbornog zakona prema državama partnerima. Hrvatski ministar Radman je naglasio kako je izmjena Izbornog zakona u BiH jedan od 14 kriterija za pridruživanje BiH u EU članstvo.

- Poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH jedini je put za stabilnost i funkcionalnost BiH - naglasio je Radman te dodao kako je intervencija visokog predstavnika pokušaj "vraćanja vjere" u Dejtonski sporazum koja omogućava ravnopravnost Hrvata pri izboru Vlade Federacije i Predsjedništva BiH.

Kritizirao je ranije izjave i poteze hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, posebno izjave upućene visokom predstavniku u BiH, ocijenivši kako su ti potezi doprinijeli radikaliziranju političke scene u BiH, kao i brojnim glasovima koje je Komšić dobio na jučerašnjim izborima.

Radman je poručio kako su "svi Hrvati u BiH glasali za kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora Borjanu Krišto" te kako je "radikalna politika Bakira Izetbegovića, koja nije htjela dogovor s hrvatskim liderima" izgubila na ovim izborima.

- Hrvati nisu gurnuti u političku ropotarnicu, oni ostaju faktor. Bez HDZ-a BiH ne može se formirati vlast - istaknuo je te ponovno pohvalio primjenu bonskih ovlasti visokog predstavnika ocijenivši kako će one pomoći na putu prema kandidatskom statusu BiH.

Ministar je komentirao najnoviju inicijativu stranke Most da se Željko Komšić proglasi za "personu non grata" poručivši kako je Komšić već niz godina u takvom statusu, s obzirom na to da ga niko od visokih hrvatskih političkih dužnosnika nije uzimao kao relevantnog sagovornika još od 2018. godine.

Mostovu inicijativu nazvao je neozbiljnom i neutemeljenom i bez stvarnog poznavanja problematike.

- Komšić je legalan, ali nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda - zaključio je Grlić Radman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.