open-navfaktor-logo
search
Marš mira
Grupa planinara i građana Goražda krenula prema Nezuku
Grupa od 11 planinara i građana Goražda jutros je krenula prema Nezuku gdje će se pridružiti ostalim učesnicima Marša mira Nezuk - Potočari u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici.
07.07.2021. u 12:03
get url
text

Članovi Planinarskog kluba "Goražde - Maglić" ovu tradiciju njeguju dugi niz godina, u znak sjećanja na  tragediju u Srebrenici.

- Ove godine ide nas znatno manje, tek grupa od 10 osoba, a pridružio nam se i jedan od prijatelja iz Bara (Crna Gora) koji tradiconalno svake godine bude dio našeg tima i zajedno pređemo tu dionicu od 110 km od Nezuka do Potočara kako bismo odali počast žrtvama Srebrenice. Žao mi je što nas nema još mnogo više iz grada na Drini jer Goražde bi trebalo i moralo više, s obzirom na to da mu je bila namijenjena slična, ako ne i gora sudbina nego Srebrenici – kaže predsjednik kluba Zajko Šovšić.

Dodao je da će goraždanski planinari i na drugi način obilježiti godišnjicu genocida. 

- Na dan komemoracije, 11. jula, bit će organiziran drugi po redu pohod "Goražde - Memorijalna šuma 8372" kompleks na Posestri izgrađen u znak sjećanja na žrtve genocida. Simbolično, riječ je o dionici dugoj 11 kilometara koju će preći planinari i svi zainteresovani građani uz poruku da se ne zaboravi i nikada i nikome ne ponovi Srebrenica – pojasnio je Šovšić.

Nekadašnje Zaštićene zone UN-a, i uz 26. godišnjicu genocida, povezat će i goraždanski maratonci i biciklisti, ali i ostali građani koji će odati počast žrtvama srebreničke tragedije.  

U petak, 9. jula, iz kompleksa Memorijalne šume 8.372 starta šesti po redu Maraton mira Goražde - Žepa - Srebrenica gdje će maratonci pretrčati dionicu dugu oko 180 km.

Prilikom prolaska kroz Goražde pridružit će im se i najmlađi članovi Atletskog kluba te će zajedno polaganjem cvijeća na spomen-obilježja odati počast poginulim braniocima i ubijenoj djeci Goražda.

Dan poslije, u subotu, 10. jula, u organizaciji Biciklističkog kluba Goražde održat će se i tradicionalni biciklistički maraton Goražde - Srebernica.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.