open-navfaktor-logo
search
O nabavci vakcina
Gudeljević na sastanku ambasadora EU zemalja: Koliko je vakcina do sada stiglo u BiH
Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević učestvovala je na virtualnom sastanku ambasadora EU zemalja koji je organizirala delegacija Evropske unije u BiH.
21.04.2021. u 17:08
get url
text

Johann Sattler je uputio čestitke ministrici Gudeljević na brzom reagiranju u vezi sa potpisivanjem nedavnog ugovora sa Austrijom kako bi BiH u najkraćem roku dobila vakcine iz EU mehanizma. Ništa manje, zahvalio je i na svim ostalim aktivnostima koje se odnose na nabavu vakcina te dodao da će EU uvijek biti uz Ministarstvo i napore koje ministrica Gudeljević ulaže kako bi stanovnici BiH bili snabdjeveni vakcinama.

U detaljnom ekspozeu, ministrica Gudeljević je prezentirala nekoliko područja koja su u nadležnosti Ministarstva.

Akcenat je stavljen na borbu protiv pandemije COVID-19.

Podsjetila je da je BiH prva potpisala ugovor sa COVAX mehanizmom, prva potpisala ugovor sa Austrijom za nabavu EU vakcina, a što je direktna nadležnost Ministarstva te dodala da su sve donacije vakcina ali i ostalih zdravstvenih protumjera išle preko Ministarstva čiji sektor za zdravstvo danonoćno radi kako bi nimalo jednostavne administrativno pravne obaveze države bile u najkraćem roku okončane.

Govoreći o brojkama istakla je da je putem donacija BiH do sada dobila 60.000 doza vakcina, a očekuju se još donacije Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije u ukupnom iznosu 94.800 doza vakcina.

Posredstvom COVAX mehanizma do sada je stiglo 49.800 doza, a očekuje se još 182.220 doza iz istog mehanizma. Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, 99.105  doza do kraja drugog kvartala  i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno: 213.822 doze vakcina.

Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza vakcina iz Republike Poljske.

I konačno govoreći o direktnim nabavama, RS je nabavila 42.000 vakcina.

Istakla je, govoreći o obrazovanju, međunarodna istraživanja PISA i TIMSS te objasnila poteškoće, ali i pozitivne pomake u visokom obrazovanju. Najavila je i izbor novih državnih koordinatora za naučni program Horizon Europe, te još dva veoma značajna internacionalna naučna projekta: COST i EUREKA. Naglasila je da će nit vodilja za izbor novih državnih predstavnika biti transparentnost i uključenost svih univerziteta u BiH.

Izlažući argumente o kulturi naglasila je da je kultura u nadležnosti entiteta i kantona te često ponavljano pitanje statusa tzv. "sedam institucija kulture" ne može riješiti Ministarstvo civilnih poslova, no uvijek kroz godišnju dodjelu grantova može dati podršku ovim institucijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.