open-navfaktor-logo
search
Vlada dala obećanje
Gušo: Problemi u komunalnim preduzećima se guraju pod tepih, hoće li biti štrajka
Stanje u komunalnoj privredi, odnosno u komunalnim preduzećima u Kantonu Sarajevo nije onakvo kako se predstavlja, problemi se guraju pod tepih, kaže Ramiz Gušo, predsjednik Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo.
22.09.2021. u 07:27
get url
text

- Nedostaju nam sredstva za rad, tehnologija je zastarjela. U KJKP Rad vozila su nabavljena prije 10 godina i za njih možemo reći da su već stara, trebala su biti nabavljena nova, da se planira njihova nabavka, da se kupe i specijalizirana vozila za odvoz smeća, u KJKP Park također nedostaje mnogo toga, u KJKP Vodovod i kanalizacija nema sredstava za rad, rezervnih dijelova, stanje nije onakvo kakvo se predstavlja, lošije je. Ne bi im trebalo biti u interesu da se gura pod ćilim, treba sjesti, a neophodna su malo veća kapitalna ulaganja u komunalnu privredu. U jednom glavnom gradu ako komunalna privreda nije kako treba, to stvara ružnu sliku i u svijetu. Ovdje imamo predstavništva, ambasade – kaže Gušo.

Predstavnici komunalnih preduzeća i radnika u komunalnoj privredi su prethodne sedmice održali press konferenciju gdje su predstavili stanje u komunalnoj privredi i neslaganje zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Gušo kaže kako je ta konferencija djelimično urodila plodom jer je nakon nje Sindikat održao sastanak sa predstavnicima Vlade KS.

VEZANI TEKST - Sindikat komunalne privrede KS: Ne želimo generalni štrajk, ali nas Forto i Vlada KS tjeraju na to

- Dogovorili smo neke detalje kolektivnog ugovora, doći će do nekih izmjena i sljedeći sastanak je 27. septembra, kada očekujemo da se usaglase stavovi i da se donese konačna verzija kolektivnog ugovora koja bi se trebala potpisati – kaže Gušo.

Ističe da štrajka neće biti ukoliko Vlada KS održi dato obećanje.

- Vjerovatno ćemo i mi u tom slučaju održati svoje obećanje, ukoliko ne bude sve kako treba, idemo redoslijedom, organizirat ćemo štrajk upozorenja, a zatim i štrajk – kaže Gušo.

Izmjene kolektivnog ugovora odnosit će se, kako je pojasnio, na povećanje plaćanja noćnog rada, kao i rad tokom praznika, te da se povećaju dani korištenja godišnjih odmora, ali da nisu tražili povećanje plaća s obzirom na to da je stanje u privredi teško usljed posljedica koje je izazvala epidemija koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.