open-navfaktor-logo
search
Čile
Hakeri "srušili" rad jednog od najmoćnijih teleskopa "Alma"
Astronomska opservatorija ALMA u Čileu, u kojoj se nalaze neki od najmoćnijih radioteleskopa na svijetu, pretrpjela je cyber napad tokom vikenda, a neki od njenih operacija su i dalje obustavljene.
04.11.2022. u 17:26
get url
text
Opservatorij Alma

- Prošle subote, 29. oktobra, u 6.14 sati, opservatorija ALMA u Čileu pretrpjela je cyber napad na svoje kompjuterske sisteme - objavila je ta organizacija na svom Twitter nalogu.

U objavi je istaknuto da ih je napad natjerao da obustave astronomska posmatranja i svoju web stranicu, dok njihove usluge e-pošte "funkcionišu na ograničen način".

Opservatorija je navela da još nije moguće procijeniti vremenski okvir za povratak redovnim aktivnostima, prenosi Cyber News.

- Napad nije ugrozio ALMA-ine antene ili bilo koje naučne podatke - naveli su iz opservatorije, koja je osnovana zajedničkim ulaganjima partnera iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Japana, u saradnji sa Čileom.

Veliki milimetarski/submilimetarski niz Atacama (ALMA) ima 66 antena koje se nalaze na više od 5.000 metara visine u ravnici Chajnantor u pustinji Atacama.

Kompleks, koji je počeo da istražuje svemir 2011. godine, sarađivao je prošlog aprila na otkrivanju najudaljenije galaksije ikad otkrivene, udaljene 13,5 milijardi svjetlosnih godina.

Do sada nijedna grupa hakera nije preuzela odgovornost za napad na opservatoriju ALMA.

Tri stotine profesionalaca radi u ovom opservatoriju, od kojih 40 kompjuterskih inženjera i tehničara koji upravljaju moćnim računarima, serverima, centrima za skladištenje podataka i ekranima.

Ovo nije prvi put da hakeri ciljaju teleskope. Firma za sigurnosnu analizu Securonix otkrila je u avgustu da su hakeri sakrili zlonamjerni kod u kopiji slike sa svemirskog teleskopa Webb. Ovaj konkretan hak uključivao je phishing email, lažni Microsoft Office prilog i SMACS 0723, prvu sliku u punoj boji sa Webb svemirskog teleskopa, predstavljenu ranije ovog ljeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.