Vlasnik kompanije TAD Group Ivan Todorov, osumnjičen da je na čelu grupe koja je iz baze bugarske Agencije za nacionalne prihode (NAP) ukrala podatke oko pet miliona ljudi, uhapšen je u Sofiji.

Bugarska nacionalna televizija (BNT) javila je kako je Todorov u Bugarsku danas došao avionom iz Istanbula i da je uhapšen na aerodromu u Sofiji. Prvo je prevezn u bolnicu radi ljekarskog pregleda, a potom je prebačen u prostorije Nacionalne obavještajne službe (NSS).

Todorov je osumnjičen za učešće u cyber terorizmu.

Grupa koju su činili on i pomagači, tereti se da je iz baze Agencije za nacionalne prihode (NAP) ukrala lične podatke, podatke o zaradi, zdravstvenom osiguranju i porezima oko pet miliona ljudi.

Todorov čin opisuje se jednakim terorizmu.

Ranije su privedeni Georgi Yankov, direktor Odjela za trgovinu u TAD Group i 20-godišnji kompjuterski stručnjak Kristyan Boykov koji su pušteni uz kauciju od po 10.000 eura.

Ministar finansija Vladislav Goranov je, komentarišući slučaj koji se dogodio 29. juna, a o kojem je javnost obaviještena dvije sedmice kasnije, kazao kako podaci do kojih su hakeri došli, ne mogu biti zloupotrijebljeni.