Kompanija "Halilović" d.o.o. jedna je od učesnica Sajma šljive u Gradačcu gdje predstavljaju svoje proizvode i rade na uspostavi novih partnerstava.

Anela Halilović i Hajrida Bešlija uposlenice su ove kompanije koja se bavi organskom proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja. Dok Anela radi kao rukovodilac prodaje i marketinga, Hajrida je fokusirana na rad sa dobavljačima i kooperantima, te kupcima-partnerima kompanije.

- Kompanija je osnovana 1983. godine kao porodična firma. Fokus kompanije je organska proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja, eterična ulja, proizvodnja povrća i žitarica. Dakle, obim našeg posla je širok, te nastojimo u svakom ponuditi nešto posebno na tržištu. Naše proizvode izvozimo širom zemalja zapadne Europe i Sjedinjenih Američkih Država. Proizvodnja se obavlja u blizini Sarajeva na lokalitetu Nišićke visoravni na plantažama površine na oko 150 hektara - pojašnjava Anela Halilović.

Bešlija je dodala da je njihova misija da ponude kupcima kvalitetne i po zdravlje potpuno sigurne proizvode, poštujući pravila i principe organske proizvodnje.

Anela i Hajrida su primjeri uspješnog uključivanja žena u agrobiznis, a to je poznato i Mejri Halilović, koja sa mužem Sakibom razvija porodični posao, oslanjajući se na mlade snage i uključivanje obrazovanih kadrova koji donose inovacije i trgovinu.

U narednom periodu prioritet kompanije je modernizacija proizvodnije i povećanje proizvodnih kapaciteta.

- Trenutno radimo na iplementaciji projekta u suradnji sa USAID/Sweden FARMA II koji se upravo odnosi na modernizaciju proizvodnje. Ključni proizvodi su nam eterična ulja, čajevi, te proizvodi za naše prirodne, ručno rađene linije kozmetika, poput krema i sapuna Ono po čemu se izdvajamo jeste širok asortiman proizvoda, sva proizvodnja je u skladu sa organskim principima, te za isto posjedujemo organski certifikat- navela je Mejra Halilović.

Halilovići su ohrabrili druge poduzetnike i poduzetnice da nastave raditi i razvijati svoj posao.

- Naša poruka bi bila da istraju u ostvarivanju svojih ciljeva, unatoč problemima i nedaćama sa kojima se svakodnevno susreću. Također, željeli bi da podignemo svijest o uzgoju zdrave hrane i očuvanju okoliša među poljoprivrednim proizvođačima - zaključila je direktorica Halilović, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.