Šestostruki prvak Formule 1 Hamilton bio je najbrži na današnjem treningu i stazu u Sočiju prešao u vremenu 1.31.304 i tako izborio 96. pole poziciju u karijeri.

Hamilton je u karijeri ostvario 90 pobjeda i sutra će se boriti za 91. pobjedu, čime bi se po broju pobjeda izjednačio sa legendarnim vozačem Michaelom Schumacherom.

Sa drugog mjesta startat će vozač Red Bulla Max Verstappen, a sa treće pozicije će krenuti drugi Mercedesov pilot Valtteri Bottas.

Domaćin sutrašnje utrke je staza u Sočiju koja je smještena na samoj obali Crnog mora. Staza je duga 5.848 metara, uključujući i 1,5 kilometara javnih saobraćajnica, a voze se ukupno 53 kruga.

U dosadašnjih devet utrka sezone Hamilton je slavio je šest pobjeda i trenutno je vodeći u poretku vozača sa 190 bodova.

Njegov klupski kolega Valtteri Bottas je na drugom mjestu sa 135 bodova, a treći je Red Bullov pilot Max Verstappen sa110 bodova.

U poretku konstruktora uvjerljivo vodi Mercedes sa 325 bodova, a slijede Red Bull-Honda sa 173 i McLaren sa 106 sakupljenih bodova.