- Poljska ili Njemačka ne mogu se same s time nositi - rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer za list Bild, pozivajući EU da zauzme zajednički front.

VEZANI TEKST - Poljska šalje 12.000 vojnika na granicu s Bjelorusijom da zaustavi migrante

- Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura vanjsku granicu. To bi trebala biti stvar Evropske komisije. Sada je pozivam da poduzme mjere - naglasio je.

On je taj poziv uputio nakon što je Poljska objavila da je odbacila pokušaj stotina migranata da ilegalno prijeđu granicu iz Bjelorusije, ali i istaknula da se hiljade drugih i dalje okupljaju.

Horst Seehofer je rekao da podupire odluku Poljske o podizanju ograde na granici s Bjelorusijom.

- Ne možemo je kritizirati za to što brani vanjske granice Evropske unije. Ne, naravno, koristeći vatreno oružje, ali drugim dostupnim načinima da - dodao je ministar.

Hiljade migranata okupile su se na bjelorusko-poljskoj granici pokušavajući ući u Evropsku uniju. Brisel optužuje režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao dolazak migranata na istočne granice Unije nakon što je Evropska unija uvela sankcije protiv Minska zbog brutalne represije prema opoziciji. Lukašenko takve optužbe odbacuje.