Više od 40 vojnika vojne akademije u centru Švicarske hospitalizirano je u četvrtak nakon što su se naglo razboljeli, a četvero među njima je u kritičnom stanju, objavila je tamošnja vlada.

Ministarstvo odbrane pojasnilo je da je četrdeset i troje pripadnika vojne akademije Jassbach de Linden u kantonu Bern naglo u četvrtak popodne dobilo gastrointestinalne probleme, s dijarejom i povraćanjem.

- Četrdeset i troje je hitnom pomoći i helikopterima prebačeno u bolnice i vojne medicinske ustanove, stoji u saopćenju. 

 Glasnogovornik vojske rekao je novinskoj agenciji ATS da je četvero u kritičnom stanju.

Dok vlasti pokušavaju otkriti uzrok problema, bernski kanton uveo je karantenu za Jassbach, instituciju specijaliziranu za kibernetičku obranu.

Švicarski list Blick navodi da neke neslužbene informacije govore da je uzrok "vanrednog medicinskog stanja", kako su ga nazvale lokalne vlasti, trovanje hranom, no to zasad nije potvrđeno.

- Helikopteri neprestano dolijeću i odvoze vojnike, neki od njih su u nesvijesti - izjavila je jedna neimenovana gospođa za Blick, čiji je sin stacioniran u akademiji.

Blick također javlja da je na hitnom prijemu bolnice u koju dovode vojnike zavladao haos.

- Svi nose hirurške maske, a nas civile koji smo došli na hitnu izbacili su na hodnik i sada moramo čekati - požalila se jedna pacijentica.