VEZANI TEKST - Usvojen Nacrt budžeta KS: Jesu li ugrožene boračke naknade?

- Tokom rasprave na brojna pitanja nismo dobili odgovore što je dodatno utjecalo da ne podržimo ponuđeni materijal Nacrta budžeta. Budžet iako prezentiran kao "razvojni sa obrisima socijalnog" nismo doživjeli u takvom formatu – izjavila je za Faktor Hašimbegović.

Kazala je da je budžet umanjen za gotovo 200.000.000,00 KM od prošlogodišnjeg i da je smanjenje novca za Kanton Sarajevo usljed pondera veliki udar na budžet.

- Iz tog razloga prioritetne aktivnosti za Skupštinu i Vladu KS u narednom periodu moraju se usmjeriti prema izabranim zvaničnicima na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti s ciljem postizanja optimalnog rješenja modela raspodjele javnog prihoda, koji će u konačnici vratiti nepravedno oduzete prihode KS.

Razlika u odnosu na prošlogodišnji budžet odnosi se na uvećanje osnovice za obračun plaća budžetskih korisnika koja u ovom nacrtu budžeta iznosi 385 KM za gotovo 14.000 uposlenika - kazala je zastupnica DF-a.

Prema njenim riječima, potvrda netransparentnosti cijelog budžeta očigledna je u svim resorima.

- Tako, naprimjer, u Nacrtu budžetu nije pozicionirana stavka nove zgrade MUP-a i Policijske uprave, projekat za koji je Skupština nedavno dala svoju saglasnost. I KLub DF-a je podržao ovakvo važno pitanje i na pitanje o dinamici aktivnosti ovog projekta dobili smo odgovor da će zgrada biti gotova za tri godine, potom o istom projektu u Nacrtu budžeta imate 0 KM, odnosno stavka je nepostojeća ili je "skrivena".

Još mnogo anomalija se pojavljuje kao što je stavka naknade za Upravni i Nadzorni odbor Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u iznosu od 42.000 KM planirane na analitičkoj kartici Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

"Nevidljive" stavke po pitanju poboljšanja kvaliteta zraka, komunalne higijene su oprečne svemu što smo mogli slušati prilikom uvrđivanja nove Vlade KS - naglasila je.

Dodala je i da je ponuđeni budžet za oblast kulture umanjen u odnosu na prošlu. Budžet, kaže Hašimbegović, ne prepoznaje dvije jako bitne stavke koje se tiču sigurnosti lica i imovine iz oblasti kulture usljed masivnog fizičkog oštećenja.

Radi se o JU Historijski arhiv Sarajevo i rješavanja akutnog problema zgrade u kojoj Arhiv djeluje, a koja je fizički oštećena i koja pored ugrožavanja sigurnosti lica i imovine ugrožava i nematerijalnu kulturnu baštinu arhivske građe o kojoj se stara Arhiv.

- Također nemamo prezentiranu poziciju u kojoj Nacrt budžeta planira rušenje starog i izgradnju novog objekta Narodnog pozorišta Sarajevo - radionice u ulici Terezije 52 u sklopu projekta Mala scena sa radioničkim službama i smještajnim kapacitetom jer je i ovaj objekat fizički oštećen i kao takav ugrožava sigurnost lica i imovine i direktno ugrožava kontinuitet rada Narodnog pozorišta Sarajevo.

U više navrata kantonalna inspekcija tražila je zatvaranje ovog objekta i s tim u vezi osnivač mora poduzeti sve mjere s ciljem zaštite imovine i lica i stvaranje optimalnih uvjeta za rad. Fasada Narodnog pozorišta Sarajevo se ne spominje u ovom nacrtu budžeta iako neformalno imam informaciju da su sredstva osigurana.

VEZANI TEKST - SDA, DF i SBiH smatraju da je u Nacrtu budžeta KS za 2024. vidljiv nedostatak vizije

Kako je svaki budžet odraz vrijednosti, praktično ono što nije naznačeno neće se realizovati. S tim u vezi moje sumnje su opravdane - kazala je i dodaje da budžet za kulturu KS mora sistemski prepoznati šest institucija kulture od državnog značaja koje su bez statusa i koje djeluju na prostoru Kantona Sarajevo.

Također, tu su i strukovna udruženja, Collegium Artisticum, kao i podrška temeljnim udruženjima kulture naroda BiH koja su proglašena kao udruženja od posebnog značaja za KS.

- U toku je javna rasprava i planiramo uputiti svoje amandmane ukoliko se naši prijedlozi iz javne rasprave ne ugrade u dokument Prijedloga budžeta KS za 2024. godinu - zaključila je kantonalna zastupnica.