- Ne ulazeći u definisanje uloge i namijene same komisije, jer je to više nego očigledno da se radi o pokušaju nametanja suprotnog narativa od onog koji sadrže haške presude, postavlja se pitanje razuma i odnosa prema budućim generacijama Srba koji žive na ovom prostoru. Tvrditi nebuloze, protiv fakata je nebuloza sama po sebi. Opsada Sarajeva trajala je 44 mjeseca, na grad je u prosijeku dnevno padalo oko 330 razornih projektila velikog kalibra, a bolnice u gradu su primale od pet, a ponekad i do 15 žrtava djelovanja snajpera na osjetljivim raskrsnicama koje su u gradu držane pod konstatnom vatrom. Tokom opsade, od djelovanja oružja koje je na grad prema procjenama izbacilo 50.000 tona čelika, ubijeno je 14.000 Sarajlija – kaže u razgovoru za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

VEZANI TEKST - SDA: Lažni izvještaj Vlade RS-a ne može promijeniti istinu o opsadi Sarajeva

Potcrtava da se "tako ne drži blokada bilo kakve teritorije, jer blokada podrazumijeva mirovanje fronta, radi ostvarivanja nekih drugih većih ciljeva na drugom djelu ratišta".

- Tako se ratuje protiv civila, namjerno držeći grad pod opsadom sa ukupno trećinom vojnog kapaciteta u ratnoj tehnici operativne grupe Vojske Jugoslavije u BiH tzv. VRS sa krajnjim ciljem zauzimanjem grada. Nastojanja da se ovlada Sarajevom, nakon propalog pokušaja zauzimanja grada na prevaru 2. maja 1992. godine, dokazuje i nastavak ofanzive na grad uz sistematsko teroriziranje civila tokom cjelog trajanja rata. Sve je to dokazano u haškoj presudi Stanislavu Galiću koji je osuđen na doživotnu robiju i Dragomiru Miloševiću koji je dobio 29 godina zatvora, obojica po liniji komandovanja Sarajevsko-romanijskim korpusom tzv. VRS koji je izvodio opsadu.

U haškim presudama Radovanu Kradžiću koji je dobio doživotnu robiju i Ratku Mladiću koji je dobio 40 godina zatvora ova klasifikacija zločina nad civilima Sarajeva je također dokazana i presuđena po naredbodavnoj liniji. E, sad to treba devalvirati i okrenuti narativ u drugom pravcu i u tome i jeste uloga spomenute komisije - pojašnjava naš sagovornik.  

Pored stravičnih zločina nad civilima, i razaranja svih kulturnih i historijskih znamenitosti ovog grada, jedan detalj, naglašava Ahatović, zorno govori o navodnoj "blokadi" i obara tu tezu u korijenu.

VEZANI TEKST - Vjerujete li njima ili svojim očima: Sarajevo je bilo u "blokadi", to nije bila "opsada"!

- Sjetit će se Sarajlije koje su preživjele opsadu da su vlasti SDS-a sa Pala nakon što je tzv. VRS zauzela sarajevsko naselje Otes u decembru 1992. godine tom naselju dali novi naziv - Zoranovo. Dakle sistematsko zatiranje ne samo stanovnika ovog grada, već i njegovih toponima i naziva. Etničke podjele, koje je političko rukovodstvo Srba u Bosni na takav način zastupalo tokom rata, a evo isto rade i danas, nažalost nakon Dejtonskog sporazuma, postale su konstanta, tako da je stanovništvo Sarajeva zaista promijenjeno, ali ne kao direktan rezultat politike legalne Vlade u Sarajevu, već kao stvarni rezultat politike paljanskog rukovodstva SDS-a, što je vidljivo iz njihove kampanje o masovnom odlasku Srba iz djelova koju su reintegrisani u sastav Federacije BiH 1995. godine. O tome kao i o izdaji Srba u Hrvatskoj od strane tzv. VRS tokom operacije Oluja Vlada RS-a ne želi da govori niti da pravi istražne komisije koje će se baviti tim temama – zaključuje Ahatović.