open-navfaktor-logo
search
Tivat
Helez na sastanku MMF-a: BiH spremna fiskalnim mjerama zaštiti najugroženije kategorije
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i izabrani guverner MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Zukan Helez učestvuje na sastanku Konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koji se održava u Tivtu od 24. do 26. maja.
25.05.2023. u 19:30
get url
text
get url
text

Sastanak se realizira kroz panel diskusije o temama: Prema stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti, migranti, izbjeglice i društva, i Čuvari galaksije: težnja ekonomskoj stabilnosti.

Predstavnici zemalja Holandsko-belgijske konstituence težišno razgovaraju o ekonomskom razvoju i finansijskoj stabilnosti, kao i njihovoj fiskalnoj i monetarnoj politici u vrijeme izražene inflacije i nestabilnog ekonomskog okruženja na globalnom planu.

Helez je u izlaganju posebno elaborirao trenutno stanje ekonomije u Bosni i Hercegovini sa osvrtom na globalna, kontinentalna i regionalna kretanja i njihov uticaj na ekonomski i monetarni položaj naše zemlje.

- Monetarne mjere, poremećaji u lancima snabdijevanja, energetska kriza, visoka stopa inflacije, kao i stanje ekonomije naših najznačajnijih ekonomskih partnera, uveliko utiču na ekonomsku situaciju u zemlji. Trenutni nivo inflacije u našoj zemlji i dalje je nepovoljan, ali mi poduzimamo sve neophodne mjere na zaštiti ugroženih kategorija stanovništva kroz očuvanje kupovne moći,  uvažavajući naš fiskalni kapacitet - istakao je Helez.

Naglasio je veliki značaj paketa pomoći Evropske unije za podršku najugroženijim kategorijama stanovništva i malim i srednjim preduzećima za projekte energetske efikasnosti, koji će se implementirati putem budžeta entiteta i Brčko distrikta.

Odgovorni u strukturama vlasti nastavljaju održavati nisku cijenu električne energije, kako za stanovništvo tako i za privredne subjekte, što je u stvari svojevrsna komparativna prednost.

- Inflacija je u BiH uglavnom uvezena, ona se konvencionalno rješava usporavanjem ekonomskih aktivnosti, no mi, kao mala otvorena ekonomija, moramo učiniti sve da stimulišemo ekonomski rast kroz kapitalne investicije i kroz provođenje reformi koje vode unapređenju konkurentnosti privrede. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ubrzamo izgradnju putne, željezničke i, naravno, energetske infrastrukture, koja će našu zemlju učiniti atraktivnijom za investicije, a javne investicije će ohrabriti i privatne - naglasio je ministar Helez.

Bosna i Hercegovina se opredijelila da svojim fiskalnim mjerama zaštiti najugroženije slojeve stanovništva i to će nastaviti raditi i u narednom periodu.

Holandsko-belgijsku konstituencu, osim BiH, čini još 14 zemalja: Armenija, Bugarska, Belgija, Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Nizozemska, Rumunija, Ukrajina i Crna Gora.

Konstituencom trenutno predsjedava Nizozemska, a ovo zasjedanje je priprema za Godišnji sastanak Grupe Svjetske banke i MMF-a,  koji će se održati u Marakešu –Maroko,  ove godine.

Sastanku MMF-a, pored ministra Heleza, prisustvuju i direktor Centralne banke BiH Senad Softić i šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba.

Helez će sutra imati i odvojeni sastanak sa Alfredom Kammerom, direktorom MMF-ovog odjela za Evropu, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.