Najavljeni generalni štrajk doktora medicine i stomatologije bit će odgođen u većini zdravstvenih ustanova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), saopćio je u srijedu UO Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Kako se navodi u saopćenju, Sindikat doktora medicine i stomatologije je u srijedu s predstavnicima poslodavaca održao Mirovno vijeće, kao dio potrebne procedure zbog najavljenog generalnog štrajka za 10. septembar ove godine, čime su još jednom pokušali naći način da se potpisani kolektivni ugovor poštuje.

Mirovno vijeće je donijelo zajednički zaključak da su zahtjevi sindikata opravdani i poslodavci podržavaju zahtjeve Sindikata, međutim traže od Vlade HNK da preuzme obveze iz Kolektivnog ugovora i da osigura sredstva da se pitanje Kolektivnog ugovora riješi trajno.

U Sindikatu napominju kako potpisani Kolektivni ugovor vrijedi još dvije godine i isplata plaća za jedan mjesec nije riješila to pitanje, te kako se novac treba osigurati za cijelo trajanje Kolektivnog ugovora.

Iako, ističu, nije ispunjen zahtjev zbog kojeg je pokrenut štrajk, a to je razlika plaće za juli, Sindikat će za sada odgoditi početak generalnog štrajka u svim ustanovama u kojima plaća za avgust bude po Kolektivnom ugovoru.

Svjesni smo finansijske situacije u zdravstvu i zbog toga smo spremni odgoditi najavljeni generalni štrajk, ukoliko do 10. septembra jasno definiramo vremenski okvir isplate razlike plaće za juli, navodi se u priopćenju UO Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK.