Protesti koji su počeli nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda nastavljaju se širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i drugih dijelova svijeta.Nakon protesta koji je održan u srijedu, demonstranti su se i danas okupili ispred Westminsterske palače u Londonu. Tokom okupljanja mogle su se čuti parole "Život crnaca je važan" i "Bez pravde nema ni mira", a nošeni su i transparenti s porukama "Rasizam je epidemija", "Šutnja je nasilje" i "Velika Britanija nije nevina". 

Demonstranti su tražili od vlade da poduzme potrebne korake za zaustavljanje rasizma. S druge strane, u Hamburgu je policija koristila vodene topove. Demonstranti su u Berlinu na policajce počeli bacati flaše i došlo je do sukoba. Jedan od demonstranata pogodio je flašom u glavu fotoreportera koji je pratio okupljanje te ga povrijedio.

Podsjetimo, Floyd je uhapšen 25. maja u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju. Protiv Chauvina je podignuta opštužnica za ubistvo drugog stepena, dok su još trojica policajaca optuženi za pomaganje pri izvršenju djela.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.Floydova smrt izazvala je talas protesta protiv policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, koji su u mnogim američkim gradovima prerasli u nasilje. Večeras se na ulicama Washingtona očekuje i do 200.000 ljudi. Hiljade ljudi pristiže u prijestonicu Amerike, a nepregledna kolona uputit će se prema Bijeloj kući.