Četvrtak, 13.05.2021.

Hiljade migranata na granici Turske i Grčke pokušava da pređe u Evropu, policija koristi suzavac

Nekoliko hiljada ilegalnih migranata koji namjeravaju preći u Evropu, prisutno je u pograničnom području u Edirneu, u Turskoj.

Sve su i češći sukobi migranata koji namjeravaju preći granicu i pripadnika grčkih snaga koje im to ne dozvoljavaju. Grčki vojnici nerijetko koriste suzavac kako bi rastjerali migrante.

Kretanje migranata, koje je intenzivnije počelo kasno u četvrtak, sve postaje vidljivije u Edirneu. Dio njih pokušava i preko rijeke preći u Grčku.

Mnogi od njih krenuli su iz nekoliko gradova u Anadoliji, ali i Istanbula i okupili se ispred graničnog prelaza Pazarkule, nedaleko od kopnene granice s Grčkom.

Tu su proveli noć, a nastojali su i zapaliti vatru te se tako ugrijati.

Migranti, među kojima su i žene i djeca, izlaskom sunca počeli su se kretati prema granici.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska i ranije upozoravala da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza i migrantski val iz Sirije.

- Šta smo rekli prije nekoliko mjeseci? Rekli smo da ćemo morati otvoriti granicu ako se kriza nastavi. Uznemirili su se i nisu nam vjerovali. Šta smo jučer uradili? Otvorili smo. Do jutros je granicu prešlo blizu 18.000 migranata, ali danas bi to moglo porasti na 25.000-30.000 - kazao je Erdogan na skupu u Istanbulu.

On je poručio da Evropska unija mora održati obećanja koja je dala Turskoj u vezi sa migrantskom krizom.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh