open-navfaktor-logo
search
Odluka na Kolegiju
Hitna sjednica tek naredne srijede: Brojke alarmantne, a vladajućima u TK se nimalo ne žuri
Hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona povodom pogoršane epidemiološke situacije bit će održana tek u srijedu, odlučeno je danas na Kolegiju.
19.03.2021. u 15:13
get url
text
Rukovodstvo Skupštine TK
Rukovodstvo Skupštine TK

Inicijativu za održavanje sjednice u utorak je uputio Klub zastupnika SDA. Oni su tražili da se sjednica hitnog karaktera održi danas, međutim, aktuelna većina, koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB, odlučila je drugačije.

- Evidentno je da se situacija s koronavirusom u TK usložnjava i da moramo hitno reagirati. Aktuelna većina pokazala je svoju snagu na Kolegiju, a pri tome nedgovornost prema građanima i neupućenost u epidemiološku sitauciju - kaže predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK dr. Šekib Umihanić.

Tuzlanski kanton iz dana u dan bilježi sve veći broj zaraženih koronavirusom, a broj hospitaliziranih na UKC-u Tuzla za samo sedam dana povećan je sa 74 na 128.

- Mi smo dužni da građanima damo informaciju o tome šta se dešava, ali i da na to reagiramo određenim mjerama. Jasno je da smo u trećem valu pandemije koronavirusom i da nemamo vremena za čekanje - kaže Umihanić.

Ukoliko se ovakav rast broja zaraženih nastavi i u narednim danima, UKC Tuzla će morati aktivirati i treću Covid-bolnicu, za kojom do sada nije bilo potrebe, što dovoljno govori o tome kakav se scenarij sprema.

- Već smo sada na oko 40 posto zaraženih u odnosu na broj testiranih uzoraka i tu imamo konstantan rast - ističe Umihanić.

Prije sedam dana procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih u TK je iznosio 29, a prije 14 dana samo 18 posto.

Klub zastupnika SDA peredložio je i mjere kao odgovor na pogoršanu epidemiološku sitauciju. Od Vlade TK traže podršku zdravstvenim ustanovama u odgovoru na pandemiju COVID-19, a od resornog ministarstva da koordinira rad svih Covid-ambulanti u TK uz uniformnost u radnom vremenu. Između ostalog, predlažu rad u dvije smjene, jasno definisan stav o potrebnom osoblju, prostoru i opremi uz jasne smjernice za put pacijenta oboljelog od COVID-19. Od Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo TK traže da se uradi i prezentira plan masovne vakcinacije.

Sve ove mjere morat će sačekati srijedu, a koliko će proteći do njihove implementacije i kakva će tada epidemiološka situacija biti, tek ćemo vidjeti.

Kolegij Skupštine TK za 30. mart je zakazao i redovnu sjednicu, a na dnevnom redu će se naći izmjene Zakona o javnom redu i miru koje omogućavaju policiji da novčano kažnjava prekršitelje epidemioloških mjera. Između ostalog, za nenošenje maske građani će, ukoliko budu kažnjeni, morati platiti od 100 do 500 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.