open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Hladna zima mogla bi izazvati probleme za Evropu zbog moguće nestašice gasa
Uravnoteženje evropskog tržišta gasa tokom posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja vrlo je malo izgledno, a Evropa bi se potkraj godine mogla suočiti s nestašicom gasa, piše analitički energetski portal spglobal.com.
02.10.2021. u 08:39
get url
text

S obzirom na to da su zalihe u skladištima na historijski niskim nivoima u ovo doba godine, Azija je pobijedila Evropu po pitanju opskrbe ukapljenim prirodnim gasom (LNG), a Rusija nastavlja dozirati izvoz, postoji realna zabrinutost da bi se Evropa mogla suočiti s nedostatkom gasa kroz četvrti kvartal, upozorava spglobal.com.

Navodi kako bi potencijalno rješenje bilo rano odobrenje i pokretanje gasovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se mogao dopremiti prijeko potreban gas u Evropu prije kraja 2021. godine. No, kako se očekuje da će njemačkom regulatoru za to trebati četiri mjeseca (do januara 2022.) za objavu nacrta odluke, postoji stvarni rizik da će Sjeverni tok 2 ostati "suh" do početka iduće godine.

Zbog neviđenih tržišnih naprezanja, proizvođači poput Velike Britanije, Norveške, Alžira do Azerbajdžana, uz iznimku Rusije, na tržište plasiraju što je moguće više gasa, a svaki neočekivani poremećaj u opskrbnim tokovima u bilo kojoj od tih zemalja mogao bi, uz nedostatak LNG-a, biti poguban za Evropu, kažu analitičari S&P Global Plattsa.

Očekuju ipak da će u četvrtom tromjesečju u zapadnu Euvopu doći više LNG -a nego u istom periodu 2020., što bi moglo donijeti određeno olakšanje.

Hladna zima mogla bi izazvati probleme za Euvopu, upozorio je krajem septembra francuski Engie, a prema Platts-ovim analitičarima, "osim nade u blagu zimu, ne postoji jasno rješenje za evropske potrebe ove zime, čak ni uz Sjeverni tok 2."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.