open-navfaktor-logo
search
Reakcija
HNS: Potrebna internacionalizacija pitanja poštivanja ustavnopravnog poretka u BiH
Hrvatski narodni sabor (HNS) pozdravio je "zajedničko liderstvo i napore Republike Hrvatske i SAD-a u BiH i jugoistočnoj Evropi, iznova potvrđene u razgovorima između državnog tajnika SAD-a Mike Pompea i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića".
03.10.2020. u 13:46
get url
text

VEZANI TEKST - Plenković pokušao, Pompeo hladno izgnorisao priču o "legitimnom predstavljanju" u BiH

- Kao istaknuti međunarodni partneri BiH, Republika Hrvatska i SAD u svojim su razgovorima ponovo iskazali predanost zajedničkoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu izgradnje stabilnosti i prosperiteta. Prepoznavanje važnosti suočavanja s pitanjima koja opterećuju potrebne iskorake u euroatlantskim integracijama BiH te pitanjima koja uzrokuju stagnaciju bh. društva, poput negiranja ustavno zagarantiranih prava hrvatskoga naroda, ključni su za naš daljnji napredak na putu održive izgradnje demokratski uređenog i stabilnog društva - saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Dodaje se kako su daljnja međunarodna pažnja i internacionalizacija pitanja poštivanja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, zaštite prava i jednakopravnosti konstitutivnih naroda te euroatlantskog puta BiH, nužni za pravovremeno isticanje hitnih koraka ka stabilizaciji unutrašnjih prilika i vanjskopolitičkih prioriteta.

Hrvatski politički predstavnici u potpunosti su posvećeni osnaživanju i ostvarenju zaštite hrvatskog naroda i iskoracima ka prosperitetu i napretku BiH, naveli su.

- Kao krovna politička organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatski narodni sabor prepoznaje međunarodni angažman i poziva međunarodne partnere, u svjetlu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, na predan zajednički rad na eliminaciji ustavno-rušilačke retorike, kao i na osiguravanju potpune jednakopravnosti konstitutivnih naroda te na potpunu predanost svih relevantnih sudionika euroatlantskom putu i stabilnosti BiH - stoji na kraju saopćenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.