open-navfaktor-logo
search
Krizni štabovi
Hoće li biti zatvaranja i izvan KS: Besmisleno je donositi nove mjere ako ne možeš provoditi prethodne na nivou cijele FBiH
Nakon što je u Kantonu Sarajevu proglašen lockdown tokom vikenda, te, između ostalog, zabranjen rad ugostiteljskim objektima, u slučaju da se nastavi pogoršanje epidemiološke situacije, iste odluke mogle bi biti donesene i u nekim drugim kantonima u Federaciji BiH.
14.03.2021. u 17:49
get url
text

Tako bi, prema najavama, moglo biti skraćeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima u Srednjobosanskom kantonu.

- Mi ćemo imati sjednicu u ponedjeljak ili utorak. Pozitivan sam na koronavirus pa sam kući i nisam u intenzivnom kontaktu sa ostalim članovima štaba. Naravno da ćemo pratiti stanje u bolnicama i ako bude značajan porast oboljelih, morat ćemo donijeti dodatne mjere.

Ipak, besmisleno je donositi nove mjere ako ne možeš provoditi prethodne na nivou cijele Federacije BiH. Tu mislim na rad noćnih klubova, poštivanje policijskog sata, broja osoba u ugostiteljskim objektima - kaže Ante Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK.

Senad Huseinagić: Mi insistiramo na pojačanoj provedbi postojećih mjera

Prim.dr. Senad Huseinagić, zamjenik predsjednika Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, ističe da je Krizni štab prošle sedmice donio odluku da škole prelaze na online nastavu.

- Nakon prestanka odlaska djece u škole moguće je da ćemo razmatrati pitanje obdaništa. Tu je specifičan rad, jer je blizak kontakt sa djecom i između djece. Neke druge mjere se trenutno ne razmatraju. Pratimo epidemiološku situaciju na području Zeničko-dobojskog kantona i porast nije dramatičan kao što je u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, pa i u Tuzlanskom kantonu.

Mi insistiramo na pojačanoj provedbi postojećih mjera, s obzirom da ona nije bila tako dobra. Naloženo je policiji i inspekciji da pojačaju kontrole. Postoji mogućnost dodatnog pooštravanja kada su u pitanju ugostiteljski objekti, ali bez skraćivanja radnog vremena. Kontinuirano pratimo situaciju i ako se ukaže potreba, sigurno ćemo reagirati na vrijeme i donijeti oštrije mjere – kaže Huseinagić.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić također kaže da prate cijelu situaciju sa brojem zaraženih.

- Ukoliko se ukaže potreba, sljedeće sedmice razmotrit ćemo sve mogućnosti i eventualno donijeti nove mjere. Sve odluke donosimo zajedno na sastancima i niko ništa samostalno ne odlučuje – rekao je za Faktor Božo Jurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.