open-navfaktor-logo
search
Sastanak u toku
Hoće li IOM nastaviti finansirati policajce MUP-a RS na granici
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) obavijestila je Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da finansira troškove hrane i smještaja pripadnika MUP-a Republike Srpske, koji su kao pomoć Graničnoj policiji BiH angažirani na istočnoj granici naše zemlje. 
28.01.2020. u 13:02
get url
text

Prema riječima Edite Selimbegović, glasnogovornice IOM-a, oni su imali program podrške Graničnoj policiji BiH, kao pomoć za dodatne policijske snage na granici sa Srbijom. 

- Taj program je istekao i danas će biti organizovan sastanak da se vidi da li će se on nastavljati - objasnila je. 

Iz Ministarstva sigurnosti BiH kazali su nam kako su njihovi predstavnici otišli na sastanak sa IOM-om, nakon kojeg će imati više informacija o tome šta i kako dalje. 

- IOM ima pravo da bira hoće li nešto plaćati ili ne, te imaju svoje razloge zašto to prestaju. Oni su 3. decembra dostavili informaciju da će sa 31. januarom prestati finansirati smještaj i hranu za oko 70 policajaca MUP-a RS koji borave na granici kao ispomoć Graničnoj policiji BiH. Tu ostaju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH (DKPT), koji plaćaju sve svoje troškove, a nakon današnjeg sastanka vidjet ćemo da li će IOM nastaviti sa svojom participacijom - pojasnili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković najavio je danas da će obavijestiti Vijeće ministara, Ministarstvo sigurnosti i Graničnu policiju BiH da taj bh. entitet ne može prihvatiti da plaća hranu i smještaj za pripadnike MUP-a RS-a koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

MUPRS je spreman da nastavi raditi na tim poslovima, ali neće raditi na svoju štetu, jer, kako je dodao u izjavi novinarima, suzbijanje migranata u prelasku granice nije obaveza MUP-a RS-a, već Granične policije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.