open-navfaktor-logo
search
NSRS
Hoće li RS ukinuti "bijeli hljeb" za funkcionere
Deveta redovna sjednica Narodne skupštine RS-a trebalo bi da bude nastavljena sutra u Banjoj Luci razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o štrajku.
24.02.2020. u 10:48
get url
text

Među preostalim tačkama ovog zasjedanja su nacrti zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, koje je predložio zastupnik Milan Petković. Ukoliko budu usvojeni predloženi zakoni, u tom bh. entitetu bit će ukinut takozvani "bijeli hljeb" izabranim i postavljenim fukcionerima.

Na osnovu tog prava oni su, nakon isteka mandata, šest mjeseci imali pravo na plaću i plaćene poreze i doprinose. Petković je ranije rekao da je nakon prošlog mandata, 37 zastupnika, delegata u Vijeću naroda i ministara u Vladi RS koristilo tu privilegiju, što je koštalo oko 600.000 KM budžetskih sredstava, odnosno i više s porezima i doprinosima.

U nastavku sjednice zastupnici bi trebalo da se izjasne o prijedlozima strategija razvoja elektronske uprave te unapređenja i zaštite prava pripradnika nacionalnih manjina i borbe protiv sajber kriminaliteta u RS do 2024. Tokom prvog dijela devete redovne sjednice koja je prekinuta prošle sedmice, usvojeno je pet zakona, među kojima o Gradu Istočno Sarajevo, izmjene Izbornog zakona RS, te o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po hitnom postupku.

Očekuje se i zakazivanje posebne sjednice, jer je kabinet predsjedika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića danas zaprimio zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.