open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Hošić za Faktor: Sudijska pomoć Borcu ne treba, pravi cirkus od lige
Okončana je prva trećina ovosezonskog izdanja Premijer lige Bosne i Hercegovine.
27.09.2021. u 21:19
get url
text

Poslije 11 kola lidersku poziciju u domaćem fudbalskom šampionatu zauzimaju fudbaleri Tuzla Cityja, koji uz utakmicu manje imaju bod više u odnosu na drugoplasirani Zrinjski.

Proteklog vikenda ekipa Husrefa Musemića savladala je Velež sa 2:1, dok je Borac u derbiju kola bio bolji od Sarajeva. Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine nadigrao je osvajača Kupa s 1:0.

Ukupno 12 pogodaka viđeno je na šest mečeva, a jedna trećina pala je na Mokrom Docu u lokalnom derbiju između Posušja i Širokog Brijega (2:2).

Komentar na mečeve 11. kola PLBiH dao je Dženan Hošić, trener člana Prve lige FBiH BFK Simm Bau.

Rudar Prijedor - Radnik 2:0
Rudar od početka sezone rade normano, pametno. Imaju normalna shvatanja, rade u tišini i vrebaju iz prikrajka. Igraju dosta čvrsto i pokušavaju da riješavaju ono što mogu poput ove utakmice s Radnikom. Mislim da su realno najbolja ekipa od ovih iz donjeg dijela tabele, ako tako mogu reći. Ipak, u nekim utakmicama su pokazali i da se mogu nositi sa jačim timovima. S druge strane Radnik se traži već dvije godine. Otkako je Mladen Krstajić napustio klub i poslije smrti Miće Mićića (bivši gradonačelnik Bijeljine op.a) mnogo je turbulencija i previranja u klubu. Nemaju neke posebne atmosfere. Mogu reći da su pukom srećom u prošlom kolu savladali Zrinjski.

Tuzla City - Velež 2:1
Ono što je naše obično ne valja, pa tako ni Husref (Musemić op.a). S druge strane realnost je da on samo u Mladosti nije napravio rezultat jer su mu sve ostale ekipe bile u vrhu. Iskreno vidi se da je dobio odriješene ruke i da sve to funkcioniše. Na ekipi se vidi njegov rukopis, a njegova čvrsta ruka dala je rezultat. Mislim da su sasvim zasluženo tu gdje jesu. No, i on sam je priznao da utakmica sa  Veležom nije bila najbolja. Mislim da Velež i Feđa (Dudić op.a) ne zaslužuju ovo što im se dešava. Oni malo imaju problema s mlađim igračima. Feđa ih stalno mijenja, ali oni ne daju nešto puno. Poređenja radi, Zrinjski je to puno to ranije uradio i ima veći broj mladih igrača koji donose nešto novo i doprinose rezultatu. Uz sve moram reći i da se kod nas previše poteže priča o ritmu srijeda-subota. Kako onda mislimo igrati Evropu, ako za nastup u evropskim takmičenjima kasnije tražimo alibi. Tuzla City je uz Zrinjski glavni kandidat za titulu, a tu su još Sarajevo i Borac.

Borac - Sarajevo 1:0
Meni stvarno neke stvari nisu jasne. Borac kao Borac ima jednu od najboljih ekipa u ligi. Mislim da sudijska pomoć takvom Borcu ne treba da bi nešto napravio. Prema kvaliteti kadra oni zaslužuju Evropi. Ali morali su prošle godine biti prvaci, ove godine moraju u Evropu... Mislim da se na taj način pravi cirkus od lige. Uz to su rano promijenili dva trenera, ali polako dolaze sebi i vidi se da je to ekipa koja zna da igra lopte. Kada je riječ o Sarajevu, odmah ću reći da protiv Gorana Sablića nemam ništa, naprotiv volim mlade trenere. Ipak tu je jedna druga stvar da se trenerima sa strane konstantno daje šansa, a šta je sa našim trenerima?

Sablić i Ivković samo su neki od primjera, a zanima me šta to znači dati šansu? Evo neka mi neko kaže, šta je recimo uradio Ivković sa Željom, a da neki naš trener ne bi uspio, ili šta je uradio Sablić? Imamo mi trenera koji su mogli preuzeti Želju ili Sarajevo. Ali kad dođu stranci kreće prvo priča sa papirima, i onda se nakon utakmice s Borcem kaže da su igrači igrali "pod opterećenjem derbija". Kakvo opterećenje derbija? Igrali su svježi igrači, ne znam iz kojih razloga se alibi.

Kroz naš Centar za edukaciju prošlo je dobrih stručnjaka, ali se njima traži dlaka u jajetu. Znam da će Sarajevo biti u vrhu, po svemu to i zaslužuje. Ipak, mišljenja sam da ne treba omalovažavati domaće trenere, i oni zaslužuju šansu.

Posušje - Široki Brijeg 2:2
Žao mi je što je Ćora (Denis Ćorić op.a) otišao s klupe Posušja. Iskreno mislim da je pravi trener, a svoje znanje potvrdio je i vodeći ekipu u Prvoj ligi FBiH. Mislim da su trebali dovesti četiri-pet igrača, a oni su od početka ove sezone uglavnom nastavili s igračkim kadrom iz prošle. Da im nedostaje iskustva najbolje se vidjelo u utakmicama u kojima su dominirali, ali su ih gubili. Široki Brijeg takođe ima nekoliko dobrih mladih igrača. Vjerujem da će i oni kao ekipa dogledno vrijeme napraviti rezultata. Na mene su ostavili dobar utisak. Inače, su uz Velež i Zrinjski ekipa koja igra po mom ukusu.

Željezničar - Leotar 1:0
Igrači koji su trenutno angažovani u Želji nisu pokazali nešto posebno. Ne vjerujem da bi ekipa sa Durakovićem, Bećom, Gasalom i Dženanom Osmanovićem u sastavu skupila manje bodova od sadašnjeg učinka. Pošteno ću reći da ne vidim koja je svrha dovođenje anonimnih igrača da pomognu Želji, pogotovo ako igrom i rezultato ne pokazuju da su bolja od Željine djece. Na početku sezone je, ako se dobro sjećam rečeno, da će se raditi na promociji igrača i stabilizaciji kluba. Ako ih nema u klubu onda ih ima u Bosni i Hercegovini sigurno, a ne dovoditi agencijske igrače...

Letar je spletom okolnosti završio u Premijer ligi. Oni nastoje sakupljati bodove, što je više moguće bodova, a vidi se do i po formaciji koju forsiran Brasnislav Krunić. Uglavnom je to 5-3-2 ili 5-4-1 i čekanje da se kakva kontra.

Zrinjski - Sloboda 1:0
Zrinjski je pravi primjer onoga šta su klubovi trebali uraditi kada je postalo jasno pravilo o zaštićenom godištu. Mladi Madžid Šošić eto nije valjao Želji, a Zrinjskom valja. Jakirović je pokazao da je dobar trener, a iako su s 1:0 savladali Slobodu dominirali su cijelo vrijeme.

Sloboda je na početku sezone osvojiča 12 bodova u četiri utakmice i u takvoj atmosferi je bilo lakše raditi. Žižović je svjestan da se neće boriti za vrh, ali kući nastoje igrati stabilno i siguran sam da će promovisati još kojeg mladog igrača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.