Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. januara 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. marta 2023, na aerodromima.

Bugarska i Rumunija nisu dobile podršku jer je izostao konsenzus.

- Hrvatska je u Šengenu. Na našem evropskom putu više nema granica. Ispunili smo sve uvjete, prošli dug i zahtjevan proces te je na Vijeću za unutrašnje poslove odluka donesena u potpunom suglasju. S Hrvatskom u Šengenu na dobitku su svi – građani, privreda, Hrvatska i EU - napisao je ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik vlade Hrvatske Davor Božinović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je također na društvenim mrežama potvrdio da je njegova zemlja dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutrašnje poslove i pravosuđe, navodeći da 1. januara iduće godine Hrvatska postaje članica Šengena.

- U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve Vlada Republike Hrvatske, od kojih će najveću korist imati građani i privreda - objavio je Plenković na Facebooku.

O Hrvatskoj se glasalo pojedinačno, dok je Austrija prilikom glasanja za Bugarsku i Rumuniju stavila veto.

Beč optužuje Rumuniju da je dio zapadnobalkanske rute koju koriste neregularni migranti koji idu u Austriju i protivi se njenom uključivanju u šengenski prostor Evropske unije. Šengenski prostor obuhvata teritorije 26 evropskih zemalja i funkcioniše kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.