open-navfaktor-logo
search
Reakcija
HSBiH pozvao Schmidta da nametne Izborni zakon
Hrvatska stranka (HS) Bosne i Hercegovine pozvala je u ponedjeljak visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da jednako nametne sve zakone, koje su, kako kažu, odbile pojedine stranke, a koji su BiH potrebni, ne samo za dobivanje kandidatskog statusa za pristupanje EU nego i za rješavanje unutrašnjih problema.
25.07.2022. u 10:54
get url
text

- Pozivamo visokog predstavnika u BiH, da jednako nametne sve zakone, koje su odbile pojedine stranke, a koji su nam potrebni, ne samo za dobivanje kandidatskog statusa za pristupanje EU nego i za rješavanje unutrašnjih problema, a to su borba protiv kriminala i korupcije te uspostavljanje vladavine prava - navodi se u saopćenju HS-a BiH koje potpisuje predsjednik stranke Božo Skopljaković.

Također iz te su stranke pozvali visokog predstavnika u BiH da nametne zakon kojim bi se trajno zabranilo kandidovanje za bilo koju javnu dužnost, u institucijama i javnim preduzećima, svima koji su osuđeni i za najmanji nivo privrednog kriminala, pronevjeru javnog novca ili zlouptrebu javnog položaja i ovlasti.

Na ovaj način, smatraju, uklonit će se veliki broj onih koji su višegodišnji "ometači" napretka BiH i koji su zaokupljeni isključivo jačanjem političke moći, a potencijalni su kandidati za tretman nametnutim zakonima, koje oni sami nikada neće donijeti.

U HS-u BiH osvrnuli su se i na izmjene Izbornoga zakona, podsjetivši kako je veliki broj stranaka podupirao neka nametanja od visokog predstavnika, kada je to njima odgovaralo.

- Posljednjih dana podigla se velika halabuka i prašina oko izmjena Izbornog zakona, koje će nametnuti visoki predstavnik u BiH. Veliki broj stranaka protivi se ovakvoj odluci dok su i same podržavale neka nametanja od visokog predstavnika, kada je to njima odgovaralo.

- Što je to, što sada ne odgovara? Iz onoga što se može iščitati vidljivo je nezadovoljstvo oko uvođenja cenzusa od tri posto za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH. Postoji navodna briga da će se izgubiti hrvatski delegati iz dvija kantona, u kojima postoji mali broj Hrvata, o kojima treba voditi brigu, ali nikako to ne mogu činiti samozvani Hrvati koji to uistinu nisu - kaže se u saopćenju HS-a BiH.

Vladajući ovo neuređeno područje, navode dalje, jako dobro iskorištavaju predstavljajući se jednako lažno kada im to zatreba.

- Zapravo, sva briga i zabrinutost se svodi na raspodjelu političke moći, koju bi nametnute izmjene mogle prouzročiti. Uspostavljanjem vladavine prava u BiH oduzet će se veliki dio političke moći korumpiranim političarima te će se napokon uspostaviti vladavina zakona, a ne stranaka ili pojedinaca. Ustav i zakoni, kao trajna kategorija, moraju da nas štite, a ne stranke ili pojedinci, koji su prolazni - stoji u saopćenju HS-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.