open-navfaktor-logo
search
Žrtva genocida
Hurija Karić, dijete Fate Orlović: Posljednje očeve riječi koje pamtim...
Još 1. aprila istekao je rok prema presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu vlastima u bh. entitetu Republika Srpska da izmjeste iz dvorišta nane Fate Orlović nelegalno izgrađenu pravoslavnu crkvu.
11.07.2020. u 08:32
get url
text

U međuvremenu se desila pandemija koronavirusa, uvedeno je bilo vanredno stanje u RS-u, sve je bilo obustavljeno. Međutim, od ukidanja vanrednog stanja prošlo je 50 dana, a u avliji bh. heroine ništa se ne dešava.

- Nemamo nikakvih novosti, niti nas neko kontaktira. Znamo jedino da je raspisan tender za izbor firme koja će izvršiti neophodne radove. Nana se ljuti što se ovoliko sve oteglo, ali treba imati još malo sabura – kazala nam je nanina kćerka Hurija Karić.

I dok čekaju provedbu presude, u porodici Orlović mislima su u julu 1995. godine. U srebreničkom genocidu nad Bošnjacima, među 8.372 nedužne žrtve, je i Šaćir Orlović, muž nane Fate. Njegovi posmrtni ostaci ukopani su u mezarju Memorijalnog centra Potočari 2008. godine.  

- Babu sam posljednji put vidjela 1993. godine u Srebrenici prije nego sam otišla prema Tuzli. Posljednje riječi koje pamtim bile su: "Svi ćemo se spojiti jednog dana, kćeri moja. Proći će ovo, vratit ćemo se mi u Podrinje". Nažalost, u julu 1995. godine zločinci su ga u Srebrenici, kao i hiljade drugih muškaraca, odvojili od porodice. S njim su tada bile majka i tri sestre. Imamo informaciju da je strijeljan sedmi dan od odvajanja od porodice. Imao je 53 godine. Tako je majka u ta teška vremena ostala sama sa sedmoro djece. Hvala Bogu, svi smo živi, zdravi, ali nikada nećemo zaboraviti kakvu je ogromnu žrtvu platio bošnjački narod u Podrinju – istaknula je Hurija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.