open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Iglici dvije i po godine zatvora zbog pomaganja Kurtiću nakon ubistva u Sokolović Koloniji
Općinski sud u Sarajevu izrekao je jučer presudu kojom je Armin Iglica osuđen na dvije i po godine zatvora zbog pomaganja Amelu Kurtiću nakon što je u ilidžanskom naselju Sokolović Kolonija iz pištolja ubio mladića Ammara Kapidžića.
10.06.2021. u 14:34
get url
text

Istom presudom, koju je izrekla sutkinja Tanja Curović, Alem Šojko oslobođen je krivnje za isto krivično djelo, potvrđeno je Faktoru iz Općinskog suda.

Njima dvojici Tužilaštvo Kantona Sarajevo na teret je stavljalo da su pretprošle godine, nakon što je Kurtić ubio Kapidžića ispred njegove porodične kuće u Sokolović Koloniji, pomogli mu da vozilom "fiat" pobjegne s mjesta događaja.

Ubistvo Ammara Kapidžića dogodilo se 8. juna 2019. nešto poslije 19 sati. Tada su Kurtić, Iglica i Šojko, došli pred Kapidžićev stan, gdje je, nakon svađe, Kurtić iz neposredne blizine u njega ispalio više hitaca iz pištolja, usmrtivši ga na mjestu.

Nakon toga su vozilom pobjegli preko Bjelašnice prema Konjicu. Tokom policijske potjere koja je uslijedila odmah nakon ubistva Ammara Kapidžića, Kurtić se u selu Odžaci na području općine Konjic ubio pucavši sebi u glavu iz istog pištolja kojim je prethodno ubio Kapidžića.

Amel Kurtić nakon ubistva Kapidžića pucao sebi u glavu

Iglicu i Šojku, koji su zajedno s njim pobjegli, policija je pronašla i uhapsila u selu Pervizi između Bjelašnice i Visočice, gdje ih je Kurtić prethodno izbacio iz vozila.

U početku su se sumnjičili za ubistvo na podmukao način i iz osvete, ali je istragom utvrđeno da nisu znali da Kurtić te noći namjerava ubiti Kapidžića.

Alem Šojko oslobođen optužbi za pomaganje

Kako su za Faktor neposredno nakon ubistva potvrdili izvori iz istrage, Kurtić je pred Kapidžićevu kuću došao s jasnom namjerom da ga ubije, nakon čega je planirao da počini samoubistvo. U prilog tome govori i činjenica da je poslao poruku svojoj majci kojoj je kazao šta namjerava uraditi, moleći je za oprost.

Motiv za to bila je nikad rasvijetljena pucnjava iz novembra 2017. godine ispred teretane na Stupu, a u kojoj je Kurtić teško povrijeđen, te je ostao prikovan za invalidska kolica.

On tada nije želio sarađivati s policijom i samo je kazao kako "nije šmeker".

Sumnjao je da mu je ranjavanje "namjestio" Kapidžić, zbog čega je kobne noći došao pred njegova vrata da se obračuna, a sa sobom je poveo i Armina Iglicu i Alema Šojku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.