Ostatke medvjeda pronašli su lovci na jelene na Lijahovski otocima, koji su dio novog sibirskog otočnog arhipelaga, na dalekom sjeveru Rusije.

Prije ovog otkrića pronađene su samo kosti špiljskog medvjeda, a ovaj primjerak ima čak i očuvan nos, saopćili su naučnici sa Sjeveroistočnog federalnog univerziteta (NEFU) iz Jakutska.

Ovo otkriće je od svjetskog značaja, rekao je vodeći ruski ekspert za Ledeno doba.

- Ovo je prvo i jedino ovakvo otkriće, kompletni ostaci medvjeda s mekim tkivima. Potpuno je očuvan s unutrašnjim organima na mjestu, a očuvan je čak i nos. Ranije smo pronalazili jedino lobanje i kosti, zbog toga je otkriće od velike važnosti za cijeli svijet - kaže naučnica Lena Grigorieva, prenosi CNN.

Spiljski medvjed (Ursus spelaeus) je prahistorijska vrsta ili podvrsta koja je živjela u Euroaziji tokom srednjeg i kasnog pleistocena i izumrla je prije otprilike 15.000 godina. Preliminarne analize pronađenih ostataka pokazale su da je star između 22.000 i 39.500 godina.

Značajna otkrića u Sibiru, uključujući mamute, krznene nosoroge, ždrijebe iz ledenog doba, mladunce špiljskog lava, počela su se pojavljivati s otapanjem permafrosta.