open-navfaktor-logo
search
Koncesija
Ima li nafte u RS-u: U julu radovi na bušotini u Obudovcu
Govoreno je da će biti Eldorado u Posavini i da tamo imaju ogromne količine nafte. Sjećam se da su novinari dolazili na neku njivu, upali čizmom i tamo je procurila nafta, rekao je Vukanović
03.07.2019. u 13:39
get url
text

Ministar industrije i rudarstva RS-a Petar Đokić kazao je danas da će u ovom mjesecu biti nastavljeni radovi na prvoj naftnoj bušotini u RS-u u mjestu Obudovac kod Bosanskog Šamca.

 -Istraživanja nafte i gasa su u nekom dijelu završena. Poznato je da je koncesiju za istraživanje imao Jadran – Naftagas, kompanija iz Srbije. Ta istraživanja nisu bila uzaludna i razvila su pozitivan interes kod koncesionara. Nedavno smo zaključili aneks sporazuma i omogućili im da nastave radove. Očekujemo da će tokom jula, u fizičkom smislu, biti nastavljeni radovi na dodatnom istraživanju ovog lokaliteta u Posavini, u blizini Obudovca – kazao je Đokić.

On je istakao da su dosadašnji rezultati istraživanja pozitivni, ali da je pitanje da li je komercijalna eksploatacija isplativa.

-Sve što je do sada rađeno nije bilo uzaludno i pokazani su prvi pozitivni efekti. Dalje ne možemo govoriti o detaljima jer bismo povrijedili zaštitu podataka, na koje pravo ima samo onaj ko je istraživač. Samo oni su ovlašteni da javnosti saopštavaju rezultate istraživanja o rezervama minerala  - podvukao je Đokić.

Ministar Đokić je te podatke iznio kao odgovor na konstatacije zastupnika SDS-a Nebojše Vukanovića, koji je podsjetio na ranije najave da u Obudovcu postoje određene količine nafte, te obećanja kako će na ovo mjesto doći "ruske investicije".

-Govoreno je da će biti Eldorado u Posavini i da tamo imaju ogromne količine nafte. Sjećam se da su novinari dolazili na neku njivu, upali čizmom i tamo je procurila nafta. Bila su to velika obećanja, a kako prođoše izbori 2014. godine, presušiše svi izvori nafte i više niko nije isprljao cipelicu – rekao je Vukanović.

U maju 2013. godine u Obudovcu kod Bosanskog Šamca otvorena je prva bušotina, kao dio strateškog projekta istraživanja nafte u RS-u u koji ulaže Jadran-Naftagas, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije (NIS) i ruske kompanije NjeftgazInKor. Koncesija za istraživanje i korišćenje nafte i gasa je dobijena na 28 godina - tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploataciju. Ugovorom se "Jadran Naftagas" obavezao da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji RS-a investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje biti 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

U februaru 2015. godine iz bušotine je izvađeno 5.000 tona sirove nafte, a vlasti u RS-a su tvrdile da preliminarne analize pokazuju da je dobrog kvaliteta, te su se još tada mnogi ponadali da će Posavinom poteći "crno zlato".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.