open-navfaktor-logo
search
Kršenje zakona
Ima li odgovornosti što novac za izbore nije osiguran u zakonskom roku: Tužilaštvo BiH prati dešavanja
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zajedno s partnerskim policijskim agencijama i institucijama prati pojave i dešavanja koja mogu imati elemente krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, a također zaprima i podneske od institucija ili pojedinaca kojima se ukazuje na počinjenje krivičnih djela.
24.05.2022. u 22:00
get url
text

Ovo je odgovor Tužilaštva BiH na pitanje da li su formirali predmet i da li provjeravaju, imajući u vidu upozorenja Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da je 19. maj bio rok do kojeg su morala biti osigurana sredstva za provođenje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar, te da je, s obzirom na to da novac nije osiguran, prekršen Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - OHR: Građanima BiH izbori moraju biti omogućeni

- U ovom trenutku više informacija ne možemo davati – dodao je u odgovoru Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Nismo uspjeli dobiti informaciju da li je bilo prijava ili podnesaka.

Da li je Tužilaštvo BiH trebalo formirati predmet, komentirao je Vehid Šehić, pravnik koji je radio i kao tužilac i kao advokat i kao sudija u Tuzli, i nekadašnji član CIK-a.

- Pošto se treba usvojiti budžet, postoje obaveze Vijeća ministara BiH da donese prijedlog budžeta, pa ide procedura da ga usvoji Predsjedništvo BiH koje budžet šalje u Parlamentarnu skupštinu BiH. To institucije nisu uradile. Po Izbornom zakonu BiH, obaveza je države da osigura sredstva. Nadalje, izabrani zvaničnici imaju imunitet. Tužilaštvo može pratiti situaciju, ali mislim da ne treba stvarati veću atmosferu nego što je sad. Treba pozvati na političku odgovornost – rekao je Šehić.

Dodao je da smatra da mi svi kao građani trebamo kazniti one koji su na vlasti na izborima.

- Tužilaštvo može posmatrati, ali vjerovatno procjenjuju situaciju, da li je poželjno u ovom trenutku pokrenuti krivični postupak jer ne vidi se kraj ovoga, nije još sve završeno – kazao je Šehić, istakavši da je ustavna obaveza omogućiti građanima pravo da biraju i njega mora štititi država BiH.

- Ono što je bitno je da novac postoji, na njima je da nađu u skladu sa zakonom sredstva za izbore – dodao je Šehić.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Schmidt treba nametnuti odluku kojom će biti osigurana sredstva za izbore

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić na sjednici ovog doma posvećenoj osiguranju novca za izbore u ponedjeljak je kazao da je neobjašnjivo da je 19 mjeseci probijen rok i još nije usvojen budžet institucija BiH za prošlu godinu, a sedam mjeseci je probijen rok za usvajanje budžeta za ovu godinu.

Citirao je član 150. Krivičnog zakona BiH po kojem je uskraćivanje biračkog prava krivično djelo i kažnjivo kaznom do tri godine zatvora, te je najavio da će, "pošto nisam vidio da je iko to uradio", sačekati još malo pa onda podnijeti krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

- Ja ću sačekati još koji dan, eventualno do kraja mjeseca, i podnijet ću prijavu Tužilaštvu da se utvrdi ko je sve za ovo odgovoran – dodao je Miletić.

Kazao je da će vidjeti hoće li se novac za izbore osigurati kroz budžet ili na drugi način.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.