open-navfaktor-logo
search
Suživot
Imami povodom Bajrama počastili mjesnog paroha u Mostaru
Saradnja zvaničnika Crkve vaznesenja gospodnjeg u Bijelom Polju kod Mostara, u Bosni i Hercegovini, i njihovih komšija iz Džemata Potoci svakim danom je bolja, a tome svjedoči i današnja posjeta trojice imama - Admira ef. Čopelja, Ammara ef. Čopelja i Ensara ef. Vile Domu u sklopu crkvenog kompleksa s namjerom da mjesnog paroha Nebojšu Radića počaste bajramskom baklavom.
24.05.2020. u 15:05
get url
text

Ensar ef. Vila, imam u Džematu Kuti-Livač napomenuo je da su oni nedavno gostovali kod paroha na slavi, kao i da su i ovog puta željeli radost Bajrama podijeliti sa parohom i komšijama pravoslavcima.

- U situaciji u kojoj smo svi danas, nismo bili u mogućnosti organizovati tradicionalni bajramski prijem, pa smo na ovaj način sa našim Nebojšom odlučili podijeliti radost Bajrama. Bajram je da se veselimo i radujemo svi, pa i komšije drugih vjeroispovijesti - rekao je ef. Vila.

Njegov kolega Ammar ef. Čopelj konstatovao je kako je lijepo ponovo se susresti sa parohom nakon mjeseci u kojima su vladale posebne okolnosti i u kojima se preporučivao ostanak kod kuće.

- Značajno je podijeliti radost Bajrama i sa našim komšijama, posebno nakon svih restrikcija koje su iza nas - dodao je ef. Čopelj.

Paroha Radića kao i svaki put do sada obradovala je posjeta bjelopoljskih imama.

- Dugo već gradimo zajednicu i zajednički život. Oni su kod nas uvijek dobro došli, a i mi kod njih također. Društvo je mnogo iskvareno i smatram da je ovo prava poruka, jer se samo na ovaj način mogu graditi ljubav i suživot. Današnji dan velika je radost za vjernike islamske vjeroispovijesti, ali i za nas jer obostrano dijelimo radost naših praznika - izjavio je Radić.

Povratnici pravoslavne vjere u Bijelom Polju ranijih su godina često gosti kod komšija muslimana, a 2016. za njih su u crkvenom domu priredili iftar uz kasnije iftarsko druženje.

Džamija u Potocima jedna je od najstarijih u Hercegovini, a isto se može kazati i za pravoslavnu bogomolju u ovom kraju, koja je nedavno proslavila svoj 150. rođendan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.