open-navfaktor-logo
search
Neprestani progoni
Indonezija: Gotovo 300 Rohingya pronađeno na plaži u Acehu
Gotovo 300 Rohingya muslimana pronađeno je u ponedjeljak na plaži u indonežanskoj provinciji Aceh, a vojska, policija i volonteri Crvenog polumjeseca su ih evakuisali, objavile su vlasti.
07.09.2020. u 10:00
get url
text

- Grupa izbjeglica je na plažu Ujong Blang stigla jednim brodom, a njihov dolazak prijavili su lokalni stanovnici. Policajci koji su stigli otkrili su da su se Rohingye rasule u tri grupe nakon iskrcavanja - rekao je Roni Mahendra, vojni komandant u okrugu Banda Sakti i dodao:

- Uspjeli smo ih uvjeriti da se ponovo okupe. Sklonište su dobili 181 žena, 100 muškaraca i 14 djece, a pomoć su pružili mještani, službenici lokalne policije i vojnih i zdravstvenih ustanova.

- Sada još uvijek čekamo daljnje upute naših institucija - rekao je Mahendra.

U junu su indonežanski ribari pronašli 94 izgladnjelih i iscrpljenih Rohingya muslimana na drvenom brodu pored Aceha, najzapadnije provincije Indonezije.

Stotine hiljada Rohingya muslimana pobjeglo je iz većinski budističkog Mjanmara pred vojnim akcijama, a mnogi žive u prenapučenim izbjegličkim kampovima u Bangladešu. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava strahuju da je veliki broj Rohingya otišao na more, bježeći od neprestanih progona u Mjanmaru i problema u kampovima u Bangladešu, gdje im trgovci ljudima obećavaju bolji život u inostranstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.