open-navfaktor-logo
search
Najviša u regionu
Inicirano smanjenje takse za odricanje od bh. državljanstva: "Država ne treba zarađivati na tome"
Taksa za odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine iznosi 800 KM i najviša je u regionu.
14.04.2022. u 07:31
get url
text

Na ovo su ukazali iz Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u posebnom izvještaju posvećenom raznim taksama i naknadama, što je bio povod da je ovih dana u parlamentarnu proceduru upućena inicijativa kojom se od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine traži da smanji iznos ove takse.

VEZANI TEKST - Prešli smo 92.000: Od početka godine bh. državljanstva se odreklo 1.239 ljudi

Ukoliko bude usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, rok je 90 dana da resorno ministarstvo koriguje cijenu takse i uskladi je s taksama država u regionu.

U Crnoj Gori visina te iste takse iznosi 588 KM, u Hrvatskoj 657 KM, a u Srbiji 580 KM i to bez obzira na to u korist koje države se vrši odricanje od državljanstva ovih zemalja.

- Ured za reviziju je uradio reviziju učinka na temu "Osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH". Umjesto da se takse smanje, njih je sve više. Ovu koja se odnosi na odricanje od državljatsva imamo najvišu u regionu. Država treba raditi na tome da nam ljudi ne dolaze, umjesto da zarađuje na tome. To je drskost, kao da je u interesu države da idu – rekla je zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić koja je uputila ovu inicijativu.

Ono što je interesantno jeste da se u BiH pravi razlika, pa ima i onih koji neće platiti 800 KM takse, već 200 KM. Tih 200 KM plaćaju samo oni koji se odriču bh. državljanstva u korist neke od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, iako službenici koji na ovome rade ne poduzimaju nikakve manje složene radnje u odnosu na ono što rade kada rješavaju zahtjeve za odricanje u korist državljanstva, naprimjer, Njemačke.

Zašto je to tako, sagovornici Ureda za reviziju institucija BiH iz Ministarstva civilnih poslova nisu znali odgovoriti osim da ne postoje drugi argumenti izuzev tradicionalno bliskih odnosa sa državama nastalim raspadom SFRJ.

Taksu u vezi s odricanjem od državljanstva naplaćuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH kontra sebe: Uveli više od 50 novih parafiskalnih nameta, a obavezali se da će ih ukidati

Ministarstvu smo uputili pitanja da li su planirali i da li je moguće sniziti iznos takse za odricanje od državljanstva. Odgovor čekamo.

Prema njihovim podacima objavljenim na web stranici, samo u martu ove godine bh. državljanstva su se odrekle 194 osobe. Ocijenjeno je da je to neznatno ispod uobičajenog nivoa, ali da se očekuje dolazak većeg broja stranaka u aprilu u vrijeme uskršnjih praznika.

U prošloj godini našeg državljanstva se odreklo oko 2.800 ljudi, u 2020. godini 3.138, u 2019. godini Bosna i Hercegovina je ostala bez 4.059 državljana. Poređenja radi, tokom 1996. godine, prve poslijeratne godine, državljanstva BiH odreklo se šest ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.