open-navfaktor-logo
search
Kontrola
Inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali 14.821 rješenje o izolaciji
Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, rasporedila inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje 84 federalne inspektorice i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH - navodi se u saopćenju FUZIP-a.
23.03.2020. u 18:39
get url
text

Zaključno s danom 22. marta, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 14.821 rješenje o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.377 lica - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj  koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u Federaciji BiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 149 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 130 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica. U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 33 lica biti pokrenuti prekršajni postupci.

 Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 64 redovna i 51 kontrolni inspekcijski nadzor u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečen ukupno 61 prekršajni naloga u iznosu od 140.950,00 KM. Kod 51 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, navodi se u saopštenju Federalna uprava za inspekcijske poslove koje potpisuje direktor Anis Ajdinović. 

Tabela: Pregled izdatih rješenja o izolaciji na dan 22.3.2020. godine

GRANIČNI PRIJELAZ

GP BIJAČA 33
GP ORAŠJE 59
GP IZAČIĆ 88
GP KAMENSKO 240
GP GORICA 21
GP BOSANSKI ŠAMAC 110
GP VELIKA KLADUŠA 127
GP DOLJANI 20
GP BOSANSKO GRAHOVO 10
GP OSOJE 39
GP GABELA POLJE 11
GP ČEPIKUĆE 12
GP NEUM I 2
GP NEUM II 63
GP IVANICA 47
GP AERODROM SARAJEVO 98
MC HALILOVIĆI -
UKUPNO: 980

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.