open-navfaktor-logo
search
Istekao rok
Institut u RS-u traži ko će uništiti 55.000 vakcina protiv koronavirusa
Institut za javno zdravstvo RS-a raspisao je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada, a u sklopu ovog posla bit će uništeno i 55.000 vakcina protiv koronavirusa kojima je istekao rok.
24.09.2021. u 08:18
get url
text

- Do sada je istekao rok za 55.000 doza vakcina AstraZeneca, koje su, kad su donirane, imale rok trajanja od 30 do 60 dana - istakli su iz Instituta, pišu Nezavisne.

Javni poziv je koncipiran na način da se po potrebi sukcesivno uništava medicinski otpad, a po osnovu jedinične cijene iskazane za kilogram tog otpada. Tako još nije poznato koliko će koštati uništavanje vakcina.

Navedeno je da je trajanje okvirnog sporazuma dvije godine, a da je procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a 49.950 KM. Rok za prijem ponuda odnosno zahtjeva za učešće je ponedjeljak, 27. septembra, u podne.

- Na poziv naručioca, izvršilac će na lokalitetu naručioca (Institut za javno zdravstvo RS-a Banja Luka i regionalni centri Foča, Istočno Sarajevo, Zvornik i Trebinje) preuzeti otpad te ga transportovati, skladištiti i konačno zbrinuti na lokalitetu za koji ima odobrenje nadležnog ministarstva - ističe se u obavještenju.

Nije isključeno da će se sličan scenario dogoditi i u Federaciji BiH, gdje će 340.183 doze biti neupotrebljive već idućeg mjeseca. Kako je jučer saopćeno iz Vlade RS-a, od februara ove godine, kada je počeo proces imunizacije, u RS-u je, do 21. septembra, zdravstvenim ustanovama isporučena 542.861 vakcina protiv koronavirusa, od čega 296.219 doza vakcina koje se daju kao prva doza vakcinacije i 246.642 doza koja se daje kao druga doza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.