open-navfaktor-logo
search
Postao viralan
Intervju Elona Muska širi se internetom: "Lagali ste o maskama i nuspojavama vakcinacije"
Video razgovora Elona Muska i novinara BBC-ja Jamesa Claytona širi se društvenim mrežama.
13.04.2023. u 07:59
get url
text
get url
text

Izvršni direktor Twittera u razgovoru je optužio novinara BBC-ja da nije sposoban navesti primjere dopuštenog govora mržnje na ovom društvenom mediju.

Novinar je pitao Muska kako se planira uhvatiti u koštac sa incidentima govora mržnje koji se prijavljuju na Twitteru. Kada je Musk zamolio novinara da navede neke primjere govora mržnje na Twitteru, novinar je to odbio.

- O kakvom govoru mržnje govorite? Mislim, koristite Twitter. Vidite li porast govora mržnje? Neka lična anegdota? Niste sposobni navesti?! Mislim da je to apsurdno, vi lažete - odbrusio mu je Musk i dodao:

- Tražim jedan primjer, a vi ne možete dati nijedan. Onda kažem, gospodine, da vi ne znate o čemu govorite. Ne možete mi dati nijedan primjer sadržaja mržnje, čak ni jedan tvit. A ipak ste tvrdili da je sadržaj pun mržnje sveobuhvatan. To je laž, samo ste lagali - ustrajao je Musk.

Podsjećamo, BBC je nedavno od Twittera označen kao "medij koji finansira vlada Velike Britanije", što je dovelo do oštre reakcije britanske javne televizije.

- BBC je, i uvijek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost putem naknade za licencu - stoji u saopćenju BBC-ja.

Elon Musk u intervjuu je optužio i za prikrivanje nuspojava vakcinacije protiv COVID-19 i širenja dezinformacija o maskama.

- Smatra li se BBC uopće odgovornim za dezinformacije o maskama i nuspojavama vakcinacije? Uopće niste izvještavali o tome. A šta je sa činjenicom da je BBC bio pod pritiskom britanske vlade da promijeni uređivačku politiku – naveo je Musk.

Komentari na intervju su svakojaki, a mnogi se slažu s činjenicom da u intervjuu novinar BBC-ja naprosto nije bio dorastao Elonu Musku.

Intervju je u međuvremenu postao viralan te je samo na YouTubeu u nekoliko sati pogledan više miliona puta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.